Διερεύνηση παραμέτρων χαρτογράφησης του απολιθωμένου δάσους του Σιγρίου με τη χρήση μη επανδρωμένου αεροσκάφους - Παπάζης, Νικόλαος (2022)
Εδώ και 35 περίπου χρόνια (από το 1985-2019) στη βόρεια ανατολική περιοχή της Ελλάδας στο νησί της Λέσβου ξεκίνησαν οι διεργασίες για την ανάδειξη ενός χώρου παγκόσμιας αξίας, του απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου. Μιας περιοχής που περιλαμβάνει σχεδόν όλη την έκταση του νησιού, προστατευόμενης από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων, το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, του Δικτύου NATURA 2000 και της Συνθήκης της Βαρκελώνης. Περιλαμβάνει τις περιοχές του Σιγρίου, της Πλάκας, της Νησιώπης (νησί της Λέσβου), της Απολιθωματοφόρου Θέσης της Μήθυμνας (Αγία Κυριακή) και τελευταία του οδικού Δικτύου Καλλονής-Σιγρίου. Σκοπός της εργασίας αυτής είναι να αποτυπωθεί και να καταγραφεί η περιοχή με την εφαρμογή των φωτογραμμετρικών διαδικασιών με τη χρήση Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών. Για τη διεκπεραίωση της εργασίας χρησιμοποιήθηκε μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου DJI Phantom 4 Pro στόχοι με ακριβές συντεταγμένες GPS και GCPS. Επιλέχθηκε η SFM μέθοδος για την επεξεργασία των δεδομένων και αποκομήθηκαν φωτογραφίες όπου επεξεργάστηκαν και το τελικό προϊόν ήταν χάρτες με την ακριβή τοποθεσία των απολιθωματοφόρων θέσεων στη περιοχή Μπαλί αλώνια που βοηθούν στην αποτύπωση των απολιθωματοφόρων θέσεων στο πάρκο.