Ποιότητα νωπών αγρο-διατροφικών προϊόντων: απόψεις καταναλωτών συμβατικών και βιολογικών αγορών στα Τρίκαλα - Μεσδανίτη, Ειρήνη (2022)
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε σημεία λιανικής πώλησης νωπών προϊόντων στα Τρίκαλα. Η συγκεκριμένη πτυχιακή εργασία έχει ως σκοπό να διερευνήσει τις απόψεις για το τι ακριβώς σημαίνει «ποιότητα» σε νωπά αγροδιατροφικά προϊόντα, καθώς επίσης και να καταγραφούν οι πρακτικές της αγοράς τους. Η επιλογή του δείγματος ήταν τυχαία ανάλογα με την ώρα και την ημέρα, όπως επίσης και το διαθέσιμο πληθυσμό. Η συμπλήρωση των ερωτηματολογίων έγινε μέσω προσωπικών συνεντεύξεων με τους καταναλωτές σχετικά με τις γνώσεις και τις αγορές προϊόντων από τοπικές ποικιλίες, με το τι είναι ποιότητα και ποια είναι τα χαρακτηριστικά τα οποία θεωρούν οι καταναλωτές ότι ένα προϊόν είναι ποιοτικό, όπως επίσης με τις καταναλωτικές συνήθειες και τις γνώσεις των πιστοποιημένων προϊόντων. Περιλαμβάνονταν ερωτήσεις επίσης, όπου εμπεριείχαν προσωπικά και οικογενειακά χαρακτηριστικά των ερωτηθέντων. Αναφέρθηκαν οι ορισμοί των βιολογικών προϊόντων καθώς επίσης τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα τους , της βιολογικής γεωργίας, της βιολογικής καλλιέργειας, των τοπικών προϊόντων, της ποιότητας, της υγείας, της βιολογικής διατροφής και τέλος της καλλιέργειας και του περιβάλλοντος. Οι περισσότεροι καταναλωτές ενδιαφέρονται για την ποιότητα των προϊόντων, την φρεσκάδα, το υγιεινό, την εύρεση τοπικών προϊόντων και την στήριξη της τοπικής κοινότητας. Τα βιολογικά προϊόντα τώρα, καλούνται να αντιμετωπίσουν την καχυποψία των καταναλωτών, πολλοί από τους οποίους δυσπιστούν για την πραγματική ποιότητά τους και είναι διατακτικοί στο να το αγοράσουν. Οι καταναλωτές δεν είναι αρκετά ενημερωμένοι.