Οι αντιλήψεις και οι στάσεις μαθητών της Λέσβου για τις αναβαθμίδες - Αθανασίου, Ιωάννα-Ευθυμία (2022)
Ένα από τα πιο κοινά και εύκολα αντιληπτά τοπία της περιοχής της Μεσογείου είναι το τοπίο με τις αναβαθμίδες. Τη σύγχρονη εποχή όμως ο άνθρωπος έχει εγκαταλείψει το φυσικό περιβάλλον επηρεάζοντας έτσι τον τρόπο παρατήρησης και αντίληψης του. Υπάρχουν ελάχιστες έρευνες που αναφέρουν τις απόψεις μαθητών/τριων για τις αναβαθμίδες. Έτσι, υπάρχει αναγκαιότητα για περαιτέρω διερεύνηση. Στην παρούσα πτυχιακή, λοιπόν, διερευνήθηκαν οι αντιλήψεις και οι στάσεις μαθητών/τριων δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου της Λέσβου για τις αναβαθμίδες. Για τη διεξαγωγή της έρευνας χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο, το οποίο απευθύνθηκε σε μαθητές/τριες αστικών και αγροτικών περιοχών της Λέσβου. Το ερωτηματολόγιο περιείχε ερωτήσεις ανοιχτού και κλειστού τύπου. Από την ολοκλήρωση της έρευνας συγκεντρώθηκαν 239 ερωτηματολόγια και επεξεργάστηκαν στο SPSS. Το δείγμα της έρευνας αποτελείται από 110 αγόρια και 129 κορίτσια, ηλικίας από 9 μέχρι 16 χρονών. Στη συνέχεια τα αποτελέσματα που προέκυψαν συζητήθηκαν με βάση τη βιβλιογραφία. Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθεί ότι υπάρχει παρόμοια έρευνα, η οποία είχε γίνει πριν 10 χρόνια και πριν την αλλαγή των βιβλίων διδασκαλίας, η οποία αποτελεί σημείο σύγκρισης των συμπερασμάτων μας. Το κύριο ερώτημα είναι αν η διδασκαλία συμβάλλει στη γνώση και κατανόηση του αναβαθμιδωμένου τοπίου από τους/τις μαθητές/τριες. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η γνώση των μαθητών/τριων προέρχεται από άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα ο τόπος διαμονής τους, μιας και το συγκεκριμένο τοπίο τους είναι κοινό, οι περιοχές που περνούν συνήθως τις διακοπές τους, κ.α. και λιγότερο από τη διδασκαλία. Η στάση τους επιπλέον απέναντι στις αναβαθμίδες παραμένει θετική αλλά όχι τόσο όσο ήταν παλιότερα, πράγμα το οποίο «φανερώνει» κατά κάποιο τρόπο το μέλλον των αναβαθμίδων.