Η κυρίαρχη ιδεολογία μέσα από πανηγυρικούς λόγους εθνικών επετείων στη Μυτιλήνη, 1944-1964 - Σταματάκη, Δέσποινα (2022)
Η εργασία αποτελεί μια προσπάθεια ανάδειξης της εθνικιστικής ιδεολογίας ως κυρίαρχης σε δημόσιους λόγους, και πιο συγκεκριμένα στο πώς εκφράζεται σε έναν ελλαδικό χώρο μέσα από πανηγυρικούς λόγους που εκφωνήθηκαν στα πλαίσια μιας εθνικής γιορτής. Η έρευνα που έγινε ήταν αρχειακή, σε εφημερίδες που κυκλοφόρησαν στο νησί της Λέσβου , προς αναζήτηση δημοσιευμένων πανηγυρικών λόγων. Η περίοδος την οποία καλύπτουν οι πανηγυρικοί λόγοι με τους οποίους θα ασχοληθούμε είναι από το 1945 – 1956 . Η χρονική επιλογή καθόλου τυχαία καθώς αποτελεί περίοδο κρίσιμη για τον ελληνικό λαό (το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου και οι μετέπειτα επιπτώσεις του στον τρόπο αντίληψης του έθνους) που στιγμάτισε την σύγχρονη ελληνική (εθνική) ιστορία. Τέτοιες στιγμές κρίσης μιας κοινωνίας δίνουν τροφή για ανάδειξη και δράση των κυρίαρχων ιδεολογιών, όπως ο εθνικισμός.