Όψεις του προσφυγικού φαινομένου στη Λαμία και τον Νομό Φθιώτιδας την περίοδο του Εμφυλίου πολέμου 1946-1949 - Σωτηρίου, Παναγιώτης (2022)
Στην παρούσα εργασία προσπαθώ να αναδείξω τις πτυχές της προσφυγικής ζωής στους καταυλισμούς με τα παραπήγματα που στήθηκαν μέσα και γύρω από την πόλη της Λαμίας, καθώς και σε άλλα μέρη του νομού Φθιώτιδας. Μέσα από εντατική αρχειακή έρευνα καταφέρνω να φέρω στο φως νέα στοιχεία από βιβλία καταγραφής προσφύγων, βιβλία και καταστάσεις διανομής εφοδίων και ειδών πρώτης ανάγκης, να ανανεώσω τα αριθμητικά δεδομένα που αφορούσαν τα πλήθη των «ανταρτοπλήκτων» της Λαμίας και άλλων περιοχών του Νομού Φθιώτιδας. Με τη διαθέσιμη βιβλιογραφία και σε συνδυασμό με τις νέες αφηγήσεις ανθρώπων που οι ίδιοι υπήρξαν «ανταρτόπληκτοι» ή συναναστράφηκαν με «ανταρτόπληκτους» και που όλα μαζί αποτελούν αυτή την εργασία, φιλοδοξώ να προσθέσω λίγες ακόμη πληροφορίες στο κεφάλαιο ανταρτόπληκτοι της Λαμίας. Αυτή είναι και η φιλοδοξία μου, να προσθέσω άλλο ένα έργο στη διάθεση του κάθε ενδιαφερόμενου. Η παρούσα εργασία προσπαθεί να βάλει τον αναγνώστη δίπλα στους ανταρτόπληκτους και να τους ακολουθήσει στην καθημερινή ζωή και τις ασχολίες τους. Από τις πρώτες μετακινήσεις στα τέλη του 1946, στην καθημερινή ζωή στη Λαμία, την εργασία τους, την κρατική μέριμνα, τις διανομές τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, την οργάνωση σε συλλόγους, την κατηγοριοποίηση τους, τη γνωριμία με άλλες περιοχές και την αγωνία για την επιστροφή στο χωριό, τον επαναπατρισμό τους.