Το Μακεδονικό Ζήτημα στην Α΄/θμια και Β΄/θμια εκπαίδευση τον 20ό αιώνα - Σαμίου, Χριστίνα (2022)
Το ερώτημα αν η Μακεδονία είναι μία και Ελληνική στάθηκε η αφορμή για την διερεύνηση των σχολικών εγχειριδίων της Ιστορίας και της Γεωγραφίας καθ' όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Έγινε προσπάθεια να κατανοηθεί πώς δημιουργήθηκε και παγιώθηκε η ανωτέρω άποψη στις συνειδήσεις των Νεοελλήνων. Τα εγχειρίδια της Ιστορίας και της Γεωγραφίας παρουσιάζονται ως προς τα τυπικά τους χαρακτηριστικά και παράλληλα παρατίθενται αποσπάσματα ενδεικτικά της εκάστοτε κατεύθυνσης των κυβερνητικών καθεστώτων. Τα αποσπάσματα των εγχειριδίων της Γεωγραφίας αφορούν κυρίως πληροφορίες ως προς την τοποθέτηση της Μακεδονίας στον Βαλκανικό χώρο, ενώ παράλληλα υπογραμμίζονται οι αλυτρωτισμοί με όρους αντιπαλότητας μεταξύ Ελλήνων και Βουλγάρων, ως επί το πλείστον. Στα εγχειρίδια της Ιστορίας αναλύονται αποσπάσματα που καταδεικνύουν την νοοτροπία του εκάστοτε καθεστώτος και τη θεώρηση της Ιστορίας με όρους άκρατου εθνικισμού. Υπογραμμίζεται το δίπολο ανάμεσα στον εθνικό εαυτό και τους άλλους. Περιγράφεται η άμβλυνση της αιχμηρής γλώσσας και του εθνικιστικού μένους μέσα στο πέρασμα των ετών και πλησιάζοντας στο τέλος του 20ού αιώνα. Γίνεται τέλος αναφορά στην Συμφωνία των Πρεσπών και στη δημιουργία προσδοκιών για την συγγραφή νέων εγχειριδίων Ιστορίας και Γεωγραφίας.