Εντός και εκτός των τειχών: αυτοβιογραφικές μνήμες του ελληνικού εμφυλίου - Κουγιού, Μαριλένα (2022)
Η μνήμη έχει εγείρει τις τελευταίες δεκαετίες το ιστορικό και ανθρωπολογικό ενδιαφέρον, το οποίο εκδηλώνεται μετατιθέμενο στο πώς τα υποκείμενα συλλαμβάνουν και αναπαριστούν το παρελθόν τους και πώς μέσω αυτών των διεργασιών πραγματεύονται την παροντική τους ταυτότητα. Στόχος της εργασίας αποτέλεσε η συμμετοχή σ’ αυτή τη συζήτηση ενσταλάζοντας την σ’ αυτή περί του ελληνικού εμφυλίου, για τον οποίο και αντλήθηκε υλικό από την αναζήτηση στο χώρο των αυτοβιογραφικών κειμένων. Στο πρώτο κεφάλαιο επιχειρήθηκε μια αναμόχλευση στις πρακτικές του αυτοβιογραφικού είδους που ακολουθήθηκαν κατά τα μέσα του 20ου αι. Το δεύτερο κεφάλαιο επικεντρώθηκε στην εξέταση των συνθηκών οι οποίες πυροδοτούσαν τις εμφύλιες διαιρέσεις και ιδιαίτερα των συνθηκών κάτω από τις οποίες αυτές υπερέβησαν το πολιτικο-κομματικό τους πλαίσιο και απέκτησαν νομική-θεσμική κατοχύρωση ανάγοντας το πολιτικό τους στίγμα σε εθνικό. Το επόμενο κεφάλαιο πραγματεύεται τη σχέση μνήμης-ταυτότητας αλλά και τα όρια των ταυτοτήτων υπό καθεστώς συμπίεσης τους που επιδιώκει την σύνθλιψη τους και μαζί την σύνθλιψη της μνημονικής τους συνέχειας. Η τέταρτη ενότητα βασίστηκε στην περιοδιολόγηση της βιβλιογραφικής παραγωγής του εμφυλίου σε χρονικές φάσεις και ασχολείται με την πρώτη εξ αυτών. Η οργάνωση του πέμπτου κεφαλαίου προέκυψε επίσης από τη χρονική κατανομή της έκδοσης των αυτοβιογραφικών κειμένων καλύπτοντας αυτή τη φορά το διάστημα από το 1990 ως και την πρώτη δεκαετία του 21ου αι. Η έκτη ενότητα στοχεύει στην κατανόηση των κειμενικών λησμονιών ως γειτνιαζουσών με τις μνημονικές εγγραφές, τη μη αποδοχή των πρώτων ως τον αντίποδα των δεύτερων και την τοποθέτηση και των δυο στα πλαίσια μιας στρατηγικής, αυτής της επιλεκτικής διαλογής.