Διερεύνηση κυβερνοεγκλημάτων & εγκληματολογική ανάλυση σε περιβάλλον υπολογιστικού νέφους: τεχνολογικές προκλήσεις & νομική διάσταση - Γέρμανος, Γεώργιος; Πέππα, Αικατερίνη (2022)
Η διερεύνηση των διαφόρων μορφών εγκλημάτων και περιστατικών ασφαλείας στον κυβερνοχώρο αποτελεί σήμερα μια ιδιαίτερη πρόκληση για τις Αρχές Επιβολής του Νόμου, για τις εισαγγελικές και δικαστικές Αρχές και γενικότερα για τους ειδικούς ασφάλειας σε διεθνές επίπεδο. Ειδικά η συλλογή, εξέταση, ανάλυση και παρουσίαση ψηφιακών εγκληματολογικών πειστηρίων και δεδομένων απαιτούν προσεκτικούς και λεπτούς χειρισμούς, από εξειδικευμένο και ορθά καταρτισμένο προσωπικό και έχουν εξελιχθεί σε έναν ξεχωριστό επιστημονικό κλάδο. Ιδίως λόγω της προόδου της τεχνολογίας, όλο και περισσότεροι χρήστες του Διαδικτύου στρέφονται στο υπολογιστικό νέφος, προκειμένου να εκμεταλλευτούν τα διάφορα οφέλη του. Η υιοθέτηση της συγκεκριμένης τεχνολογίας, είτε πρόκειται για «Εξοπλισμό», «Πλατφόρμα» ή «Λογισμικό ως Υπηρεσία», συνεπάγεται μια σειρά επιπλέον τεχνολογικής και νομικής φύσεως («ατοπικότητα», διατήρηση δεδομένων και πρόσβαση σε αυτά κ.λπ.) εμπόδια, τα οποία καλείται να ξεπεράσει ένας ερευνητής. Όλα τα παραπάνω ζητήματα συνδυάζονται και παρουσιάζονται στο πλαίσιο της παρούσας διπλωματικής εργασίας.