Ολοκληρωμένα έξυπνα δίκτυα ενέργειας σε πολυνησιωτικό περιβάλλον - Αθανασίου, Δημήτριος; Τσιαγκλής, Δημήτριος (2022)
Το όραμα του έξυπνου ενεργειακού δικτύου είναι να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και τις ενεργειακές ανάγκες του 21ου αιώνα με έξυπνο και αποδοτικό τρόπο, στοχεύοντας σε λειτουργίες πραγματικού χρόνου με την ενσωμάτωση προηγμένων τεχνολογιών ψηφιακών επικοινωνιών στο υπάρχον δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Η κατάλληλη υποδομή επικοινωνιών αποτελεί σημαντικό κομμάτι για την επιτυχία της ανερχόμενης τεχνολογίας του έξυπνου ενεργειακού δικτύου (Smart Grid). Μια υποδομή με χαρακτηριστικά την επεκτασιμότητα και τον διάχυτο υπολογισμό, είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την κατασκευή όσο και για την λειτουργία του smart grid. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη και η ανάλυση των σύγχρονων τεχνολογιών που λαμβάνουν χώρα στο απαιτητικό περιβάλλον των έξυπνων ενεργειακών δικτύων, η πρόταση ανάπτυξης ενεργειακού δικτύου στο πλαίσιο ενός πολυνησιωτικού περιβάλλοντος καθώς και η μελέτη προσομοιώσεων σε θέματα δικτύων αισθητήρων και aggregated επικοινωνιακής υποδομής. Αρχικά πραγματοποιείται μία ανασκόπηση των τεχνολογιών του έξυπνου ενεργειακού δικτύου και εξετάζονται τα κίνητρα της επικοινωνιακής υποδομής. Στην συνέχεια μελετώνται οι τεχνολογίες ασύρματων επικοινωνιών (WCTs) για την εφαρμογή τους στο έξυπνο ενεργειακό δίκτυο με διαφορετικά χαρακτηριστικά όπως η δυνατότητα υποστήριξης πρωτοκόλλου IP, η κατανάλωση ενέργειας, και ο ρυθμός των δεδομένων που θα μπορούν να μεταδοθούν, οι απαιτήσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη καθώς και οι προκλήσεις για μία επικοινωνιακή υποδομή ως μέρος ενός πολύπλοκου smart grid συστήματος. Στην συνέχεια μελετήθηκαν διεξοδικά προσομοιώσεις και μελέτες περίπτωσης υπαρχόντων συστημάτων smart grid με σκοπό την ανάπτυξη πρότασης για την δημιουργία έξυπνου ενεργειακού δικτύου στο πολυνησιωτικό περιβάλλον του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Τέλος πραγματοποιήθηκαν οι εξής προσημειώσεις : - Μελέτη δικτύου αισθητήρων στα πλαίσια Αιολικού πάρκου της προτεινόμενης υποδομής στο πολυνησιωτικό σύμπλεγμα του Βορειοανατολικού Αιγαίου με τεχνολογίες Ethernet και WiFi