Στάσεις και απόψεις γονέων παιδιών με αναπηρία για το κοινωνικό αποκλεισμό και στιγματισμό που βιώνουν από τη κοινωνία της Χίου - Αμερικάνος, Παναγιώτης (2022)
Η παρούσα έρευνα πραγματεύεται τις στάσεις και τις απόψεις των γονέων παιδιών με αναπηρία γύρω από το ζήτημα του κοινωνικού αποκλεισμού και στιγματισμού που βιώνουν από τη τοπική κοινωνία της Χίου. Τα παιδιά των γονέων που συμμετείχαν στην έρευνα φοιτούν στην Ειδική Αγωγή και αλλά και στη Γενική Αγωγή όπου υποστηρίζονται μέσω της παράλληλης στήριξης. Ένας από τους βασικούς σκοπούς της έρευνας είναι η διερεύνηση των υποκειμενικών απόψεων των γονέων μέσα από τις προσωπικές αντιλήψεις και εμπειρίες τους για το κοινωνικό αποκλεισμό και στιγματισμό που βιώνουν από τη κοινωνία της Χίου. Επιπλέον, να εξεταστούν οι αιτίες που προκαλούν κοινωνικό αποκλεισμό και στιγματισμό στις οικογένειες και τα παιδιά με αναπηρία και τέλος, οι πρακτικές που υιοθετούν οι ίδιοι οι γονείς προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές δυσκολίες που τίθενται λόγω του στιγματισμού και αποκλεισμού. Τα ευρήματα της έρευνας συλλέχθηκαν μέσω των ημιδομημένων ποιοτικών συνεντεύξεων καθώς θεωρήθηκε ως η καταλληλότερη μέθοδος προκειμένου να κατανοηθεί, να αναλυθεί και να ερμηνευτεί εις βάθος το υπό διερεύνηση θέμα. Ακόμη, τα ευρήματα της έρευνας συνδέθηκαν και αναλύθηκαν με βάση το θεωρητικό πλαίσιο το οποίο αναπτύχθηκε στο πρώτο μέρος της εργασίας ώστε τα αποτελέσματα να τεκμηριώνονται με επιστημονικό τρόπο. Προκειμένου το δείγμα της έρευνας να είναι αντιπροσωπευτικό και να χαρακτηρίζεται από διαστρωμάτωση πραγματοποιήθηκαν δέκα τρεις συνεντεύξεις στο σύνολο. Οχτώ συνεντεύξεις διεξήχθησαν από τις εκπαιδευτικές βαθμίδες της Ειδικής Αγωγής (Ειδικό Νηπιαγωγείο, Ειδικό Δημοτικό και ΕΕΕΕΚ) καθώς και πέντε από την Γενική Αγωγή και συγκεκριμένα από τα πέντε Γυμνάσια που εδρεύουν εντός της Χίου. Τέλος, η ανάλυση των ευρημάτων πραγματοποιήθηκε με οριζόντιο και κάθετο τρόπο προκειμένου να διεξαχθούν σαφέστερα συμπεράσματα.