Οικογένεια και φροντίδα των εξαρτημένων ηλικιωμένων ατόμων - Λαζαρίδου, Μαρία (2022)
Ο ρόλος της οικογένειας αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό κάθε κοινωνίας. Η οικογένεια αποτελείται από άτομα που ενστερνίζονται κοινωνικούς ρόλους. Η ύπαρξη αυτών των κοινωνικών ρόλων μπορεί να αποτελέσει τον ρόλο του προτύπου, όπως το παράδειγμα του γονέα στο παιδί (πατέρας-γιός, μητέρα-κόρη). Έμμεσα, τα κοινωνικά πρότυπα μεταβολίζουν την μορφή της κοινωνίας αλλά και της υπάρχουσας μορφής της συγκεκριμένης οικογένειας, καθώς το πρότυπο που είχε ο γονέας στο παιδί στα πρώτα του χρόνια μπορεί να διαμορφώσει και την στάση του παιδιού στην φροντίδα του γονέα στα γηρατειά. Μία διερεύνηση των ρόλων της οικογένειας θα παρουσιάσει τις συνδεδεμένες σχέσεις της οικογένειας εν συντομία στην παρούσα εργασία. Πιο συγκεκριμένα, θα παρουσιαστεί το πλαίσιο και η έννοια της οικογένειας, αλλά θα εστιαστεί περισσότερο η φροντίδα των ηλικιωμένων εντός της οικογένειας. Μία σύντομη ιστορική αναδρομή θα αναλύσει τις διαφορετικές μορφές της οικογένειας στο πέρασμα των χρόνων και τις διαφορές της από τη σημερινή μορφή αυτής. Έπειτα, θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία στους ορισμούς που ενδιαφέρουν την παρούσα εργασία. Ακόμη θα παρουσιαστούν οι διαφορετικές μορφές οικογενειών που συνηθέστερα υπάρχουν μέσα σε μία κοινωνία. Ακόμη, θα παρουσιαστούν παραδείγματα οικογενειών που περικλείουν την φροντίδα των ηλικιωμένων, αλλά και η αντιδιαστολή των σημερινών μορφών συμπεριφοράς με εκείνη παλαιότερων εποχών. Στο δεύτερο κεφάλαιο θα παρουσιαστούν και θα συνδεθούν κοινωνιολογικές θεωρίες για την παρούσα έρευνα με σκοπό να αντιστοιχηθεί το ζήτημα της φροντίδας της οικογένειας με κοινωνιολογικές θεωρίες. Έπειτα θα γίνει συνοπτική παρουσίαση του νομικού πλαισίου και των δικαιωμάτων αλλά και των υποχρεώσεων των ηλικιωμένων. Σε επόμενο κεφάλαιο θα αναφερθούν περιπτώσεις παθήσεων που συχνά συνοδεύουν τα ηλικιωμένα άτομα που τείνουν να χρειάζονται τη βοήθεια της οικογένειας και των φροντιστών όπως η άνοια και οι καρδιοπάθειες στα ηλικιωμένα άτομα. Τέλος, θα γίνει η παρουσίαση σκοπών, περιορισμών αλλά και η ερμηνεία των αποτελεσμάτων του ερευνητικού υλικού η οποία θα αποδοθεί στα συμπεράσματα η σύνδεση ή μη του θεωρητικού μέρους με τις απαντήσεις των συνεντεύξεων.