Επίδραση της φωτιάς στο μέγεθος σώματος δυο ευ-κοινωνικών ειδών μελισσών του γένους Lasioglossum σε Μεσογειακά οικοσυστήματα - Χτενέλλη, Ταξιαρχούλα - Τζωάννα (2022)
Οι επικονιαστές έχουν σημαντική επίδραση στη λειτουργία των οικοσυστημάτων. Έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια άνοδος της συχνότητας των πυρκαγιών στα δασικά οικοσυστήματα, κυρίως κατά τη διάρκεια της άνοιξης μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, γεγονός που έχει επιπτώσεις στο σύστημα φυτών – επικονιαστών. Στην παρούσα έρευνα επιχειρείται η διερεύνηση της επίπτωσης της φωτιάς στο μέγεθος σώματος δύο ευ-κοινωνικών ειδών μελισσών, των Lasioglossum marginatum (Brullé, 1832) και L. malachurum (Kirby, 1802), σε επίπεδο πληθυσμού, σε 13 μεσογειακές βιοκοινότητες της Χίου, μετά τη φωτιά του 2012. Το σύνολο των μελετώμενων ατόμων μελισσών συνελέγη με πινακοπαγίδες και απόχη στο πλαίσιο του έργου (Πρόγραμμα ΘΑΛΗΣ), κατά τα έτη 2013–2015. Η μέτρηση του μεγέθους του σώματος έγινε μέσω της μέτρησης της απόστασης των βάσεων των φτερών (ITD) των μελισσών σε στερεοσκόπιο σε 2.732 άτομα. Η επίδραση της φωτιάς στο μέγεθος σώματος των μελισσών για το κάθε είδος ξεχωριστά διερευνήθηκε με τη βοήθεια Γενικευμένων Γραμμικών Μοντέλων Μεικτών Επιδράσεων. Τα αποτελέσματά μας έδειξαν ότι η φωτιά επιδρά στο σωματικό μέγεθος των δύο ειδών Lasioglossum. Πιο συγκεκριμένα, παρατηρούμε μεγαλύτερες μέλισσες στις άκαυτες περιοχές, σε σύγκριση με τις καμένες. Επίσης, παρατηρούμε μεγαλύτερες μέλισσες την δεύτερη μεταπυρική χρονιά σε σχέση με την πρώτη και την τρίτη. Τέλος, ένας ακόμη παράγοντας που φαίνεται να επιδρά στη διαμόρφωση του μεγέθους του σώματος είναι η περιοχή της δειγματοληψίας γεγονός που χρίζει περεταίρω διερεύνησης, όσον αφορά τις επιπτώσεις του τοπίου στο μέγεθος των μελισσών.