Δομή και λειτουργική ποικιλότητα ποωδών φυτοκοινοτήτων στη Λέσβο: η επίδραση της βόσκησης - Ράμμου, Αντωνία (2022)
Η βόσκηση διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη δομή, στην οργάνωση και στη λειτουργία των οικοσυστημάτων. Ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα Μεσογειακά οικοσυστήματα λόγω της μεγάλης ιστορίας τους στη βόσκηση, η οποία φαίνεται να έχει ασκήσει μια σημαντική εξελικτική δύναμη που καθορίζει τις στρατηγικές των φυτών. Τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές έχουν στραφεί στη μελέτη της λειτουργικής ποικιλότητας και των λειτουργικών χαρακτηριστικών των φυτών ώστε να μπορούν να κατανοήσουν πλήρως τις διεργασίες των διαφορετικών οικοσυστημάτων. Στην παρούσα έρευνα μελετάται η επίδραση της βόσκησης στη δομή και στη λειτουργική ποικιλότητα ποωδών φυτοκοινοτήτων σε υποόροφο ελαιώνων στο νησί της Λέσβου. Ειδικότερα, συλλέχθηκαν και αναλύθηκαν δεδομένα από βοσκημένες περιοχές (16 δειγματοληπτικές επιφάνειες) κατά μήκος μιας βαθμίδας έντασης βόσκησης καθώς και από μη βοσκημένες περιοχές (4 δειγματοληπτικές επιφάνειες). Τα δεδομένα αφορούσαν στο επίπεδο της κοινότητας (μέσο και μέγιστο ύψος, πλούτος ειδών, βιομάζα κυρίαρχων ειδών, συνολική βιομάζα και βιομάζα λειτουργικών ομάδων, ένταση βόσκησης και σταθμισμένοι μέσοι όροι λειτουργικών χαρακτηριστικών), και στο επίπεδο του ατόμου [επιφάνεια φύλλου (LA), ειδική φυλλική επιφάνεια (SLA), περιεκτικότητα φύλλου σε ξηρή μάζα (LDMC), πάχος φύλλου (Lth), λόγος επιφάνειας φυλλώματος προς επιφάνεια βλαστού (LA:SA), δείκτης χλωροφύλλης (CCI)]. Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι σε επίπεδο κοινότητας, ο πλούτος των ειδών δεν επηρεάζεται από τη βόσκηση ενώ η φυτοκάλυψη και η συνολική βιομάζα είναι χαμηλότερη στις βοσκημένες περιοχές. Σε επίπεδο ατόμου, τα CCI, LA:SA και το μέσο ύψος παρουσιάζουν χαμηλότερες τιμές στις βοσκημένες περιοχές. Η ένταση της βόσκησης φαίνεται να σχετίζεται θετικά με τη συνολική βιομάζα της κοινότητας, ενώ η υφή του εδάφους αρνητικά. Η γονιμότητα και η υδατοϊκανότητα του εδάφους, αλλά και η απόσταση επιδρούν θετικά στο μέγιστο ύψος της κοινότητα. Τα LA_cw και Hmax_cw αυξάνονται με την με την αύξηση της γονιμότητας, ενώ η ένταση της βόσκησης επιδρά αρνητικά στα Lth_cw και LDMC_cw. Γενικά, φαίνεται ότι η βόσκηση δεν προκαλεί αλλαγές στον πλούτο των ειδών αλλάζει όμως τη λειτουργική ποικιλότητα οδηγώντας σε είδη με πιο συντηρητικές στρατηγικές ζωής.