Η προστιθέμενη αξία των Ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων στον τομέα του περιβάλλοντος: η περίπτωση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας - Μαυράκη, Σπυριδούλα (2022)
Στην εργασία αυτή θα αναλυθούν Χρηματοδοτικά Εργαλεία που έλαβε η Ελλάδα από την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα (1981) και αργότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι σήμερα και σχετίζονται με τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την βελτίωση και την προστασία του περιβάλλοντος. Σκοπός της εργασίας είναι η αποτύπωση των στόχων και των αποτελεσμάτων του Προγράμματος Περιφερειακής Ανάπτυξης 1981-1985, των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προσραμμάτων (ΜΟΠ) 1985-1993, του Α’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ) 1989-1993, του Β’ ΚΠΣ 1994-1999, του Γ΄ΚΠΣ 2000 -2006, του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013 και του ΕΣΠΑ 2014-2020 σε περιφερειακό επίπεδο και ιδιαίτερα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στον τομέα του περιβάλλοντος. Διερευνώνται οι αιτίες που σχετίζονται με αστοχίες στην εφαρμογή των πολιτικών και στην υλοποίηση των προγραμμάτων. Τέλος υποβάλλονται προτάσεις σχετικές με την αποτελεσματικότερη απορρόφηση των κοινοτικών πόρων, τη βελτίωση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.