Διαχείριση κινδύνων κατά την εξαγορά ή συγχώνευση εταιρειών - Σαμαρά, Ευγενία (2022)
Σκοπός της παρούσας μελέτης αποτέλεσε η μελέτη της διαχείρισης των κινδύνων σε περιπτώσεις συγχωνεύσεων και εξαγορών. Η εργασία αναπτύσσεται σε πέντε κυρίως κεφάλαια, κάθε ένα απο τα οποία αναλύει μια διαφορετική πτυχή του ζητήματος, ενώ μεταξύ τους στο σύνολο τους ακολουθούν μια λογική συλλογιστική ροή. Το πρώτο κεφάλαιο εισάγονται βασικές έννοιες του ζητήματος καθώς και ιστορικά στοχιεία σχετικά με τους παράγοντες που οδήγησαν σήμερα σε αυτό το κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Το δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζει την ανάλυση διαδικασιών των συγχωνεύσεων και εξαγορών. Γίνεται αναφορά στον ορισμό συγχωνεύσεων και εξαγορών, καθώς επίσης και στα είδη που υπάρχουν στην παγκόσμια αγορά. Το τρίτο κεφάλαιο περιγράφει την ιστορία των συγχωνεύσεων και εξαγορών στον Ελλαδικό χώρο. Έπειτα παρουσιάζει μελέτες ελεγκτικών οργανισμών στην Ελλάδα, γύρω από την διαδικασία συγχώνευσης και εξαγοράς δίνοντας έμφαση στα στατιστικά στοιχεία. Το τέταρτο κεφάλαιο περιγράφει και αυτό μελέτη περίπτωσης, αλλά αυτήν την φορά εκτός ελληνικού χώρου, την εξαγορά της Reebok από την Adidas. Το τελευταίο κεφάλαιο περιγράφει τα κύρια σημεία κινδύνων που υπάρχουν στις διαδικασίες συγχωνεύσεων και εξαγορών. Στην Ελλάδα το φαινόμενο των εξαγορών και συγχωνεύσεων άρχισε να εμφανίζεται στα μέσα δεκαετίας του 1980. Οι οικογενειακές έως τότε επιχειρήσεις αποτελούσαν κύριο χαρακτηριστικό της ελληνικής πραγματικότητας, ενώ η είσοδος της Ελλάδας στην Ε.Ο.Κ. το 1981 οδήγησε στην κατάργηση των εμπορικών φραγμών και την είσοδο στην ελεύθερη αγορά. Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο έχει ραγδαία αύξηση με κυριότερη έκφραση εκείνη της εξαγοράς υπό την μορφή απόκτησης μέρους ή και του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου. Στις αναδιαρθρώσεις αυτές φαίνεται να κυριαρχούν επιχειρήσεις που εδρεύουν στον ελληνικό χώρο, ωστόσο μεγάλο τμήμα αυτών των επιχειρήσεων αποτελούν θυγατρικές εταιρειών του εξωτερικού. Οι κλάδοι με την μεγαλύτερη δραστηριότητα στην Ελλάδα είναι εκείνοι των υπηρεσιών ακολουθώντας και την γενικότερη διεθνή τάση, ενώ παράλληλα ιδιαίτερη δραστηριότητα, σε αντίθεση με τον διεθνή χώρο, παρουσιάζει ο κλάδος των κατασκευών και της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών.