Η κοινωνική αποδοχή των υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης: η περίπτωση της ηλεκτρονικής πληρωμής των δημοτικών φόρων - Μόσιου, Αικατερίνη (2022)
Η ηλεκτρονική Διακυβέρνηση έγινε κοινή πρακτική σε όλες στις αρχές του αιώνα και έχει καθιερωθεί σε όλες τις χώρες και τις ηλικίες. Η επέκταση της όμως συναντά δυσκολίες και γίνεται με ανομοιoγενή τρόπο: υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης βρίσκουν χρήση, άλλες όμως, παρά τον επαρκή σχεδιασμό τους, όχι. Η διπλωματική αυτή εστιάζει στη μελέτη της αποδοχής μιας υπηρεσίας ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που αναφέρεται στην ηλεκτρονική διεκπεραίωση και πληρωμή τοπικών (δημοτικών) φόρων από το κοινό των δυνητικλων χρηστών της, επαγγελματιών του κλάδου (λογιστές και εκπρόσωποι επιχειρήσεων). Στηρίζεται σε έρευνα πεδίου, σε ένα δείγμα χρηστών, σε ένα ελληνικό Δήμο, που έγινε με επιλογή το κριτήριο της συχνής συναλλαγής με τις υπηρεσίες του Δήμου. Με την ανάλυση των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν, μελετώνται, με τη χρήση μεθόδων της στατιστικής, τα κίνητρα χρήσης του διαδικτύου στις συναλλαγές με μια δημοτική υπηρεσία, καθώς και οι δισταγμοί στη χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του δήμου, που αναφέρονται στο επίπεδο οργάνωσης της επιχείρησης που καλείται να χρησιμοποιήσει μια υπηρεσία ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, στο φόβο για την ασφάλεια προσωπικών δεδομένων, κλπ.