Συστήματα διαχείρισης και προγραμματισμού επιχειρησιακών πόρων με εφαρμογή σε τεχνικές εταιρείες - Μεϊντάνης, Χαράλαμπος (2022)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει στόχο να ερευνήσει τις ιδιαιτερότητες της βιομηχανίας των κατασκευών και τα οφέλη που είναι δυνατόν να αποκομίσουν από την εγκατάσταση και την χρήση των Πληροφοριακών Συστημάτων. Εξετάζει επίσης τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν αλλά και γενικότερα τις σωστές μεθόδους για την υλοποίηση ενός τέτοιου project. Στο πρώτο κεφάλαιο, μέσα από βιβλιογραφική ανασκόπηση, αναφέρονται ιστορικά στοιχεία και η πορεία των πληροφοριακών συστημάτων χρονικά, περιγράφονται οι διαδικασίες, τα πλεονεκτήματα και θέματα προβληματισμού που προκύπτουν σε έναν οργανισμό από τη χρήση τους. Στη συνέχεια η έρευνα εστιάζει σε κριτήρια επιλογής για ένα σωστό πακέτο καθώς και σε παράγοντες που θα κρίνουν επιτυχώς το στάδιο υλοποίησης. Στο δεύτερο κεφάλαιο αναφέρονται οι ιδιαιτερότητες και οι απαιτήσεις ενός κατασκευαστικού οργανισμού, ερευνώνται οι λειτουργίες που διαφοροποιούν αυτές τις επιχειρήσεις από άλλους κλάδους και μέσα από τα χαρακτηριστικά και τον κύκλο ζωής ενός έργου περιγράφονται οι διαδικασίες που λαμβάνουν μέρος στη διαχείριση του. Στο τρίτο κεφάλαιο της παρούσας διπλωματικής γίνεται αναφορά στα πληροφοριακά συστήματα και τις εφαρμογές που χρησιμοποιούνται στον κλάδο των κατασκευαστικών επιχειρήσεων, και περιγράφονται επίσης τα πληροφοριακά συστήματα διαχείρισης έργου και η παγκόσμια αγορά τους. Τέλος στο τέταρτο κεφάλαιο διερευνάται μία μελέτη περίπτωσης σε πραγματικές συνθήκες κατασκευαστικού έργου μίας εταιρίας που δεν χρησιμοποιεί ενοποιημένα πληροφοριακά συστήματα, και μέσω της καταγραφής μίας κρίσιμης διαδικασίας και την σύγκριση της με μοντελοποιημένη διαδικασία όπου λαμβάνουν μέρος πληροφοριακά συστήματα που επικοινωνούν μεταξύ τους αναδεικνύονται τα κέρδη από την εγκατάσταση ενός τέτοιου πακέτου. Κυριότερο συμπέρασμα της εργασίας αποτελεί το γεγονός ότι τα πληροφοριακά συστήματα απαιτούν προσπάθεια και συντονισμένες κινήσεις για την εγκατάσταση και εκμάθησή τους, ωστόσο μειώνουν αισθητά την γραφειοκρατία σε έναν τέτοιο οργανισμό, οργανώνουν τα δεδομένα του έργου και συμβάλουν στην πρόσβαση περισσότερης πληροφορίας από την διοίκηση ώστε οι λήψεις αποφάσεων να είναι καλύτερα τεκμηριωμένες.