Ανάλυση σοβαρότητας ατυχημάτων με τη χρήση δέντρων απόφασης: μελέτη περίπτωσης της Εγνατίας Οδού - Λιάκου, Ευαγγελία (2022)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζεται μια συγκεκριμένη μεθοδολογία για την εξαγωγή πληροφοριών από εκτενείς βάσεις δεδομένων με στοιχεία από τροχαία ατυχήματα σε ελληνικούς οδούς ταχείας κυκλοφορίας. Η μέθοδος αυτή περιλαμβάνει τη χρήση πολλαπλών δέντρων αποφάσεων, ενός ιδιαίτερα διαδεδομένου εργαλείου του επιστημονικού αντικειμένου της εξόρυξης δεδομένων. Στόχος της εργασίας αυτής είναι η συστηματική και αποδοτική καταγραφή και εξαγωγή των συμπερασμάτων που προκύπτουν από εκτενείς καταλόγους δεδομένων με στοιχεία τροχαίων ατυχημάτων της Εγνατίας Οδού. Η διπλωματική εργασία περιλαμβάνει έξι κεφάλαια. Στο πρώτο γίνεται εισαγωγή στο υπό εξέταση πρόβλημα, ενώ στο δεύτερο παρουσιάζεται σημαντικό τμήμα της προϋπάρχουσας σχετικής βιβλιογραφίας. Στο τρίτο και τέταρτο κεφάλαιο λαμβάνει χώρα η παρουσίαση της θεωρητικής ανάλυσης, μεθοδολογίας και του λογισμικού, αντιστοίχως, που χρησιμοποιήθηκαν για την εξόρυξη πληροφοριών από τους καταλόγους των τροχαίων ατυχημάτων. Στο πέμπτο κεφάλαιο αναλύονται και εξετάζονται τα δεδομένα των τροχαίων ατυχημάτων σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας και εξάγονται, εν τέλει, τα αποτελέσματα με βάση και την θεωρητική ανάλυση των κεφαλαίων 2 και 3. Τέλος, στο έκτο κεφάλαιο παρουσιάζεται ένα πανελλαδικό μοντέλο για τη συστηματική καταγραφή και εξέταση δεδομένων από τροχαία ατυχήματα σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, ενώ στα παραρτήματα παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της διαδικασίας του πέμπτου κεφαλαίου. Το λογισμικό που χρησιμοποιείται είναι το See5 v 2.10 της εταιρείας Rulequest Research Inc., ενώ τα δεδομένα ελήφθησαν από την Τροχαία Θεσσαλονίκης και την Εγνατία Οδό Α. Ε. και αφορούν τροχαία ατυχήματα επί της Εγνατίας Οδού στους νομούς Θεσσαλονίκης και Ροδόπης.