Αντιμετώπιση προβλημάτων εξισορρόπησης πόρων τηλεπικοινωνιακού έργου με μεθόδους υπολογιστικής νοημοσύνης - Ζαρογιάννη, Αλεξάνδρα (2022)
Στη Διαχείριση Έργων (Project Management) βασικός παράγοντας για την εκτέλεση ενός έργου είναι η Εξισορρόπηση Πόρων (Resource Levelling). Η Εξισορρόπηση Πόρων χρησιμοποιείται για την βέλτιστη κατανομή των πόρων στις χρονικές στιγμές έναρξης των δραστηριοτήτων του έργου. Οι πόροι (όπως το ανθρώπινο δυναμικό, ο μηχανολογικός εξοπλισμός και οι πηγές χρηματοδότησης) πρέπει να κατανεμηθούν σωστά για την επίτευξη των στόχων ενός έργου, όπως είναι ο βέλτιστος χρόνος εκτέλεσης και το μικρότερο κόστος του έργου. Η σημασία του χρονικού προγραμματισμού αποκτά ιδιαίτερο ρόλο αν αναλογιστεί κανείς τις μεγάλες απαιτήσεις, την πολυπλοκότητα, το μέγεθος, αλλά και τις κατασκευαστικές λεπτομέρειες του έργου Τα τελευταία χρόνια έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορες μέθοδοι για την επίλυση προβλημάτων κατανομής πόρων, οι οποίες βασίζονται σε μαθηματικές, ευρετικές ή μετα-ευρετικές προσεγγίσεις. Τέτοιες μέθοδοι είναι ο ακέραιος προγραμματισμός (integer programming), ο μη-γραμμικός προγραμματισμός (non-linear programming) και η μέθοδος κλάδου-και-φραγής (branch and bound), οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν κυρίως σε μικρά έργα (έως 20 δραστηριοτήτων). Η αδυναμία των παραπάνω μεθόδων να προσφέρουν λύσεις υψηλής ποιότητας, οδήγησε στη χρήση μετα-ευρετικών μεθόδων, καθώς και εξελικτικών αλγορίθμων. Η παρούσα Διπλωματική εργασία εστιάζει στην βέλτιστη κατανομή πόρων με την χρήση ενός Νοήμονος Αλγορίθμου Εμπνευσμένου από τη Φύση (Nature Inspired Intelligence Algorithm), τον αλγόριθμο Βελτιστοποίησης Εμπνευσμένης από τον Ηχοεντοπισμό (Sonar Inspired Optimization - SIO). Ο συγκεκριμένος αλγόριθμος χρησιμοποιήθηκε για την επίλυση ενός πραγματικού προβλήματος κατανομής πόρων, το οποίο αναφέρεται σε ένα κατασκευαστικό έργο του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΟΤΕ) . Το εν λόγω έργο αφορά την ταυτόχρονη κατασκευή τριών κτηρίων και αποτελείται από 191 δραστηριότητες. Ο αλγόριθμος Βελτιστοποίησης Εμπνευσμένης από τον Ηχοεντοπισμό (Sonar Inspired Optimization – SIO) πρώτη φορά χρησιμοποιείται για να επιλύσει ένα τέτοιου βεληνεκούς πραγματικό έργο. Στην βιβλιογραφία ελάχιστα πραγματικά έργα κατανομής πόρων έχουν επιλυθεί και η πλειοψηφία αυτών είναι κυρίως μικρά (έως 20 δραστηριότητες), ή μεσαίου μεγέθους έργα (έως 120 δραστηριότητες), ενώ ελάχιστα είναι μεγάλου μεγέθους έργα (άνω των 120 δραστηριοτήτων). Το έργο του ΟΤΕ κατατάσσεται στα μεγάλα έργα κατανομής πόρων.