Παραδόσεις τελευταίου μιλίου: περίπτωση δικτύου διανομής της αλυσίδας The Mart - Καμπούρη, Παρασκευή (2022)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία , αποτελεί εφαρμογή των προβλημάτων μεταφοράς και τον τρόπο με τον οποίο γίνεται ο σχεδιασμός των δικτύων που τα περιλαμβάνουν, καθώς περιλαμβάνει όρους και θέματα logistics, στοχεύοντας στην ανάλυση των μεταφορών και τον τρόπο με τον οποίον αυτές συμβάλλουν στις παραδόσεις τελευταίου μιλίου(last mile delivery). Ασχολείται με τις ελληνικές επιχειρήσεις που όπως είναι γνωστόν προσπαθούν με ταχείς ρυθμούς να έχουν μια θέση στον εκθετικά αναπτυσσόμενο κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η διανομή και η αποθήκευση προϊόντων αποτελούν τις βασικές διαδικασίες των logistics και είναι αναγκαίες σε κάθε επιχείρηση / οργανισμό. Μέσω αυτής της εργασίας εξετάζονται τα σενάρια που προκύπτουν και με τους υπάρχοντες περιορισμούς, ώστε να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις. Αυτές δηλαδή, που πρέπει να ακολουθήσει μία επιχείρηση ώστε με ένα δεδομένο στόλο οχημάτων και πελατών που διαθέτει , να ελαχιστοποιήσει το κόστος που δαπανάται αλλά και τις χιλιομετρικές αποστάσεις που διανύονται , όσο το δυνατόν καλύτερα για να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση των πελατών της. Η εργασία περιλαμβάνει στο ερευνητικό μέρος της, ένα μοντέλο το οποίο εκτελείται σε λογισμικό matlab, χρησιμοποιώντας πραγματικά δεδομένα τα οποία περιγράφονται αναλυτικά και έχουν βρεθεί μέσω έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με στελέχη της αλυσίδας καταστημάτων The Mart. Το θεωρητικό υπόβαθρο που προηγείται στην δομή της διπλωματικής εργασίας, ορίζει έννοιες που εμπλέκονται στην Διοίκηση της Εφοδιαστικής Αλυσίδας , σε αποφάσεις που πρέπει να λάβουν οι επιχειρήσεις ώστε να επιτύχουν στον κλάδο και τους στόχους που έχουν. Σημαντικό μέρος της εργασίας, κατέχει ο ρόλος των μεταφορών αφού η επιτυχία κάθε εφοδιαστικής αλυσίδας είναι στενά συνδεδεμένη με την κατάλληλη χρήση της λειτουργίας τους. Στόχος της παρούσας εργασίας, είναι η διερεύνηση και η ανάπτυξη τεχνικών κατά την τελική μεταφορά, σε συνδυασμό με τον κατάλληλο σχεδιασμό δικτύου ώστε να φτάσει το προϊόν ή η υπηρεσία στον πελάτη στη σωστή ποσότητα, στο σωστό μέρος και χρόνο χωρίς λάθη στις παραδόσεις. Έτσι ικανοποιείται ένα προκαθορισμένο επίπεδο εξυπηρέτησης, ελαχιστοποιώντας όσο το δυνατότερο το κόστος που απαιτείται Για να επιτευχθούν τα παραπάνω χρειάζεται σωστός συντονισμός όλων των επιχειρήσεων(κόμβων) που μεσολαβούν από την αρχή της διαδρομής (πρώτη ύλη) μέχρι το τέλος (παράδοση τελικού προϊόντος ή υπηρεσίας στον τελικό καταναλωτή). Βασικός παράγοντας για την δραστική μείωση του κόστους είναι η εφαρμογή αποτελεσματικών στρατηγικών διαχείρισης των ροών που εμπλέκονται στην διαδικασία αυτή. Για την εκπλήρωση του στόχου μελετήθηκαν σημαντικές θεωρίες οι οποίες σχετίζονται με τα εμπόδια που προκύπτουν για την επιτυχή απόδοση της εφοδιαστικής αλυσίδας, τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί για τον σωστό σχεδιασμό ενός δικτύου μεταφοράς, αλλά και τους πυλώνες που βασίζεται η διαδικασία της τελικής μεταφοράς ώστε να γίνει με τον πιο αποδοτικό και γρήγορο τρόπο για να συμβαδίσει με την αυξημένη ζήτηση της αγοράς.