Επίδραση της έκθεσης σε διάβρωση στις μηχανικές ιδιότητες του κράματος Al-Cu-Mg - Σίσκου, Νικολέτα (2022)
Στην παρούσα Διπλωματική Εργασία, παρουσιάζεται μια σειρά πειραματικών διαδικασιών για την μελέτη της επίδρασης των μηχανικών ιδιοτήτων του αεροναυπηγικού κράματος αλουμινίου 2024-Τ3 από τη διάβρωση. Η πρώτη πειραματική σειρά αφορά την επίδραση της διάβρωσης σε επιθετικό περιβάλλον EXCO στις διαφορετικές διευθύνσεις έλασης του υλικού. Η δεύτερη πειραματική σειρά αφορά την επίδραση της τεχνητής γήρανσης στην εξέλιξη της διάβρωσης, ενώ η τρίτη πειραματική σειρά πραγματεύεται τη σύγκριση του επιθετικού διαβρωτικού διαλύματος EXCO με πιο ήπιο διάλυμα 3,5% κ.β. NaCl. Με βάση τα αποτελέσματα της παρούσας εργασίας, βρέθηκε ότι η διάβρωση επιδρά διαφορετικά στις δυο διευθύνσεις έλασης, με τις μικρές παράπλευρες επιφάνειες (πάχος) να είναι πιο επιρρεπείς και να καταλαμβάνουν μεγαλύτερο ποσοστό συνεισφοράς στην ολική μείωση της παραμόρφωσης θραύσης Αf. Όσον αφορά, τα δοκίμια που υπέστησαν τεχνητή γήρανση κι έπειτα διαβρώθηκαν για διαφορετικούς χρόνους έκθεσης σε διάλυμα EXCO, παρατηρείται ότι η εξέλιξη της διάβρωσης ακολουθεί διαφορετική πορεία για τις διαφορετικές καταστάσεις τεχνητής γήρανσης, με την μεγαλύτερη μείωση των μηχανικών ιδιοτήτων λόγω διάβρωσης να εμφανίζεται στην κατάσταση υπο-γήρανσης, ενώ στο στάδιο της μέγιστης γήρανσης, φαίνεται να «μπλοκάρει» η εξέλιξη της διάβρωσης. Κατόπιν, για την επίδραση της διάβρωσης σε 3,5% κ.β. NaCl γίνεται συσχέτιση των αποτελεσμάτων με τα αντίστοιχα του EXCO και παρατηρείται η ταύτιση της υποβάθμισης κυρίως στους μικρούς χρόνους έκθεσης.