Παράγοντες που συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη διαχείριση της θαλάσσιας εφοδιαστικής αλυσίδας και στην βελτίωση του επιπέδου εξυπηρέτησης πελατών πλοιοκτητριών εταιριών: η περίπτωση των ελληνικών εταιριών θαλασσίων μεταφορών - Τσιρνίκα, Ευσταθία (2022)
Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν η διερεύνηση των παραγόντων που συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη διαχείριση της θαλάσσιας εφοδιαστικής αλυσίδας και στην βελτίωση του επιπέδου εξυπηρέτησης πελατών πλοιοκτητριών εταιριών. Αποφασίστηκε η διεξαγωγή έρευνας μεταξύ εκπροσώπων ελληνικών εταιριών θαλάσσιων μεταφορών. Χρησιμοποιήθηκε δείγμα 86 επιχειρήσεων. Ως εξαρτημένη μεταβλητή ορίστηκε το επίπεδο εξυπηρέτησης πελατών και ως ανεξάρτητες μεταβλητές ορίστηκαν η καινοτομία, ευελιξία, ταχύτητα & αξιοπιστία και ικανότητα διαχείρισης πληροφοριών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, υπάρχει στατιστικά σημαντική, θετική σχέση, μεταξύ του επιπέδου εξυπηρέτησης των πελατών και της ευελιξίας της επιχείρησης, υπάρχει στατιστικά σημαντική, αρνητική σχέση, μεταξύ του επιπέδου εξυπηρέτησης των πελατών και της ταχύτητας & ευελιξίας της επιχείρησης, υπάρχει οριακά στατιστικά σημαντική, αρνητική σχέση, μεταξύ του επιπέδου εξυπηρέτησης των πελατών και της πληροφόρησης και τέλος, υπάρχει στατιστικά μη σημαντική, θετική σχέση, μεταξύ του επιπέδου εξυπηρέτησης των πελατών και της καινοτομίας της επιχείρησης. Τα αποτελέσματα αυτά δεν συνάδουν με τα ήδη υπάρχοντα στη βιβλιογραφία, ενώ φάνηκε ότι οι μεταβλητές που χρησιμοποιήθηκαν στην παρούσα έρευνα ερμηνεύουν μικρό ποσοστό της μεταβολής των επιπέδων εξυπηρέτησης των πελατών.