Οικονομετρική διερεύνηση των προσδιοριστικών παραγόντων της ανεπίσημης οικονομικής δραστηριότητας - Κωνσταντοπούλου Φράγγου, Αθανασία (2022)
Το φαινόμενο της παραοικονομίας έχει απασχολήσει από τη δεκαετία του 1980 αρκετούς ερευνητές. Ο προβληματισμός αναφορικά τόσο για τις τιμές που λαμβάνει η παραοικονομία της εκάστοτε χώρας, όσο και οι παράγοντες που την επηρεάζουν αποτελούν κύριο άξονα των μελετητών. Για να εμβαθύνουμε στο φαινόμενο της παραοικονομίας πρέπει πρώτα να ρίξουμε μια προσεκτική ματιά στον ορισμό που της έχει αποδοθεί, στο ιστορικό της υπόβαθρο, στις αιτίες, αλλά και στις συνέπειες που τη διέπουν. Για αυτόν το λόγο στην παρούσα εργασία γίνεται εκτενής αναφορά στις μεθόδους μέτρησης της παραοικονομίας. Οι μέθοδοι αυτοί διακρίνονται σε άμεσες και έμμεσες και αναλύονται με βάση τον τρόπο προσέγγισης για την μέτρηση της παραοικονομίας. Η διπλωματική εργασία αναλύει ένα βασικό υπόδειγμα που στηρίζεται στη μέθοδο ECM (Electricity Consumption Method). Κρίνεται σκόπιμο να διερευνήσουμε τους προσδιοριστικούς παράγοντες που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την εκτίμηση της παραοικονομίας. Το υπό εξέταση δείγμα αφορά 37 χώρες – μέλη του OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) κατά τη χρονική περίοδο 2000 – 2006. Για την οικονομετρική μας εκτίμηση εξετάσαμε τέσσερις προσδιοριστικούς παράγοντες, οι οποίοι είναι: η ποιότητα των θεσμών, το επίπεδο αυτοαπασχόλησης, τα κρατικά φορολογικά έσοδα και η σχέση της άμεσης και της έμμεσης φορολογίας. Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι οι δύο από τους τέσσερις προσδιοριστικούς παράγοντες είναι στατιστικά σημαντικοί. Οι παράγοντες αυτοί είναι η ποιότητα των θεσμών και η σχέση της άμεσης και της έμμεσης φορολογίας.