Assessing the potential for development and competitiveness of gateway ports - Αδαμίδης, Παύλος (2022)
Η παρούσα διπλωματική εργασία επικεντρώνεται στην αξιολόγηση και κατάταξη ανταγωνιστικών λιμένων - πύλης, με βάση τις αναπτυξιακές τους δυνατότητες. Για την αξιολόγηση των λιμένων εντοπίσαμε 27 κατάλληλα και ενδιαφέροντα κριτήρια από τη βιβλιογραφία. Για να αξιολογηθεί η κατάσταση ενός λιμένα μετά από πιθανές επενδύσεις, θα πρέπει αρχικά να πραγματοποιηθεί η εκτίμηση της πιθανής ζήτησης που θα εξυπηρετήσει το λιμάνι, έπειτα από τις αντίστοιχες επενδύσεις (Η ζήτηση αποτελεί ένα από τα 27 προαναφερθέντα κριτήρια). Για το σκοπό αυτό, έχουμε αναπτύξει ένα μοντέλο που εκτιμά αυτήν τη πιθανή μελλοντική ζήτηση μέσω βελτιστοποίηση του κόστους και χρόνου διακίνησης/μεταφοράς φορτίου προς/από την ενδοχώρα χρησιμοποιώντας την μέθοδο του Προγραμματισμού Στόχων. Για να φτάσουμε σε μια δίκαιη σύγκριση μεταξύ των ανταγωνιστικών λιμένων χρησιμοποιώντας τα παραπάνω κριτήρια, υπολογίσαμε τα κατάλληλα βάρη των προαναφερόμενων κριτηρίων, με τη χρήση τεσσάρων διαφορετικών μεθόδων προσδιορισμού βάρους, συγκεκριμένα AHP, BWM, Entropy και CRITIC. Για την κατάταξη των ανταγωνιστικών λιμένων χρησιμοποιώντας τα επιλεγμένα κριτήρια και τα βάρη τους, χρησιμοποιήσαμε τέσσερις μεθόδους MCDM (Multi – Criteria Decision Making), συγκεκριμένα PROMETHEE II, TOPSIS, VIKOR και WASPAS. Η μέθοδος εφαρμόστηκε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που βρίσκεται υπό ιδιωτικοποίηση, και θεωρήσαμε ως ανταγωνιστικά λιμάνια αυτά της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας, του Μπουργκάς, της Βάρνας και της Κωνστάντζα που ενδέχεται να εξυπηρετούν την ίδια ενδοχώρα της ΝΑ Ευρώπης. Η Αλεξανδρούπολη αξιολογήθηκε σε δύο καταστάσεις: Τρέχουσα κατάσταση και πιθανή μελλοντική κατάσταση μετά από επενδύσεις. Τα αποτελέσματα έδειξαν μια σημαντική μεταβλητότητα των αποτελεσμάτων μεταξύ των κριτηρίων προσδιορισμού βάρους και των μεθόδων αξιολόγησης. Για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, εφαρμόσαμε τις πιο σταθερές μεθόδους για τον προσδιορισμό βάρους κριτηρίων και την αξιολόγηση λιμένων. Με την πραγματοποίηση αυτής της μεθοδολογίας, αποδεικνύεται ότι μετά από επενδύσεις, ο λιμένας της Αλεξανδρούπολης αυξάνεται σε βαθμό προτίμησης συγκριτικά με τους ανταγωνιστικούς λιμένες από 5η στον 2η μεταξύ των έξι ανταγωνιστικών λιμένων. Αυτό δείχνει ότι η επένδυση στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα ενισχύσει σημαντικά τη ζήτηση, τη λειτουργία και τη φήμη του λιμανιού στην Ανατολική Μεσόγειο.