Βελτιστοποίηση χαρτοφυλακίου με χρήση υβριδικών νοημόνων αλγορίθμων εμπνευσμένων από τη φύση - Σχετάκης, Φανούριος (2022)
Ο στόχος της παρούσας Διπλωματικής Εργασίας είναι η μελέτη της Βελτιστοποίησης του Χαρτοφυλακίου, με τη χρήση ενός υβριδικού σχήματος δύο αλγορίθμων του Γενετικού Αλγορίθμου (Genetic Algorithm) και του αλγορίθμου Βελτιστοποίησης Εμπνευσμένου από τον Ηχοεντοπισμό (Sonar Inspired Optimization). Αρχικός σκοπός της εργασίας αποτελεί η χρήση του υβριδικού σχήματος αλγορίθμων για την επίτευξη κερδών σε έναν πιθανό επενδυτή. Σε δεύτερο χρόνο αναλύεται η σύσταση του καλύτερου χαρτοφυλακίου μέσω πειραματικών διαδικασιών όχι μόνο ως προς το κέρδος αλλά και ως προς τη συμμετοχή-συνεισφορά των μετοχών που επικρατούν, οι οποίες έχουν επιλεχθεί από το χρηματιστηριακό δείκτη S&P500. Τα προαναφερόμενα διεξάγονται μέσα από την επιδίωξη σεναρίου με τη βοήθεια που μας προσφέρει το υβριδικό σχήμα που χρησιμοποιείται. Επιπροσθέτως, η σύγκριση της μεθόδου με παθητικές επενδυτικές στρατηγικές συμπληρώνει το βασικό εγχείρημα της κερδοφορίας στους περισσότερους μήνες της μελέτης μας και την αξιοπιστία του υβριδικού αλγορίθμου ακόμη και με την επιβάρυνση του κόστους συναλλαγών.