Bibliometric analysis of the papers which appeared in the Journal of London Mathematical Society from 1990 to 2019 - Πανταζής, Aναστάσιος (2022)
Η συγκεκριμένη έρευνα αφορά την βιβλιομετρική μελέτη των papers που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Journal of the London Mathematical Society. Αρχικά κατεβάζουμε όλες τις δημοσιεύσεις, δηλαδή όλα τα άρθρα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό αυτό με την βοήθεια 2 βάσεων δεδομένων που ονομάζονται Scopus και Web of SCience.Στην συνέχεια και αφού δούμε ότι το κάθε αρχείο από τα 2 που κατεβάσαμε είναι σε μορφή πίνακα, όπου τα ονόματα των στηλών αναφέρονται σε πληροφορίες σχετικά με τα έγγραφα αυτά, όπως τίτλος δημοσίευσης,id, έτος δημοσίευσης, part number κ.λ.π. και ο αριθμός των γραμμών μας δείχνει τον αριθμό των συνολικών άρθρων που δημοσιεύθηκαν και εμφανίζονται στην κάθε βάση δεδομένων. Στην συνέχεια και σε συγκεκριμένες στήλες οι οποίες θα μας φανούν χρήσιμες στην βιβλιομετρική μας μελέτη αργότερα, ερευνούμε για empty gaps δηλαδή αν δεν υπάρχει περιεχόμενο καθώς και για τιμές που επαναλαμβάνονται. Στην συνέχεια ενώνουμε τα 2 αρχεία από τις διαφορετικές βάσεις δεδομένων σε 1 ενιαίο αρχείο σύμφωνα με τις συγκεκριμένες στήλες που αναφέραμε νωρίτερα και αφαιρούμε προσεκτικά και με συγκεκριμένο τρόπο τις na τιμές καθώς και τις επαναλαμβανόμενες τιμές των στηλών. Τέλος ελέγχουμε αν τα δεδομένα που ενώσαμε ταιριάζουν και αν επαληθεύουν γνωστούς νόμους της βιβλιομετρίας και επίσης εφαρμόζουμε και στατιστική ανάλυση σχετικά με τους πιο παραγωγικούς συγγραφείς, τις πιο παραγωγικές χρονιές και το εύρος που έχουν οι δημοσιεύσεις ανά χρονιά, εξάγοντας χρήσιμα και επιστημονικά σημαντικά συμπεράσματα.