Κυβερνοεπιθέσεις και πρακτικές διασφάλισης της υποδομής ενός Πληροφοριακού Συστήματος - Παππάς, Σάντης (2022)
Στην χρονική περίοδο που διανύουμε, όλο και περισσότεροι οργανισμοί και επιχειρήσεις, βαδίζουν προς την ψηφιοποίηση και στηρίζουν πλέον ένα μεγάλο μέρος της λειτουργίας τους, στην χρήση των Πληροφοριακών συστημάτων και επικοινωνιών. Αυτό, καθιστά την ανάγκη της διασφάλισης της υποδομής του πληροφοριακού συστήματος, σε ζήτημα ύψιστης σημασίας. Σε καθημερινή βάση στο διαδίκτυο, παρατηρούνται και γνωστοποιούνται, όλο και περισσότερα περιστατικά κυβερνοεπιθέσεων και αυτό έχει σαν συνέπεια την ανάγκη για περιορισμό και εξάλειψη τους, οδηγώντας χωρίς εναλλακτική, στην απόκτηση γνώσης και εξειδίκευσης, για τα γεγονότα που παίρνουν μέρος στις υποδομές. Παρότι τα εργαλεία και οι μέθοδοι για την προστασία των πληροφοριακών συστημάτων αναπτύσσονται και βελτιώνονται, παράλληλα αυξάνεται και ο αριθμός των κυβερνοεπιθέσεων. Μεγάλο ρόλο σε αυτό παίζει και η πολυπλοκότητα των πληροφοριακών και επικοινωνιακών συστημάτων. Η παρούσα διπλωματική εργασία, παρουσιάζει τον τομέα και το θέμα της διασφάλισης της υποδομής ενός Πληροφοριακού συστήματος, παρουσιάζοντας και αναλύοντας περιστατικά ασφάλειας, γνωστές απειλές και ευπάθειες πληροφοριακών συστημάτων καθώς και τις βέλτιστες πρακτικές διασφάλισης της υποδομής ενός πληροφοριακού συστήματος.