Αντιλήψεις εκπαιδευτικών για την προαγωγή της ψυχικής υγείας των μαθητών στο χώρο του σχολείου - Κοντοβά, Χριστίνα (2022)
Η εργασία αυτή με θέμα «Οι αντιλήψεις των εκπαιδευτικών για την προαγωγή της ψυχικής υγείας στα πλαίσια του σχολείου» πραγματοποιήθηκε για να μελετήσει, να ανιχνευτούν οι αντιλήψεις των εκπαιδευτικών και πιο συγκεκριμένα των δασκάλων της δημοτικής εκπαίδευσης για τις ανάγκες τους ρόλους και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν κατά την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας στα πλαίσια του σχολείου. Μέσα από αυτές τις αντιλήψεις επιδιωκόμενος στόχος είναι να διευρυνθεί εάν διαθέτουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των παιδιών με θέματα ψυχικής υγείας. Να καταγραφούν ποια κατά την γνώμη τους αποτελούν τα εμπόδια για την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας για τα παιδιά, σε ποιους τομείς πιθανότατα να χρειάζονται περισσότερη εκπαίδευση και σε ποιο βαθμό θεωρούν ότι είναι στα πλαίσια του σχολείου κάποιοι παράγοντες. Η έρευνα διεξάχθηκε το έτος 2015-2016 με την διανομή ερωτηματολογίων σε δείγμα 50 δασκάλων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Από την στατιστική ανάλυση και επεξεργασία των δεδομένων, προκύπτουν στοιχεία που αποδεικνύουν τα επίπεδα ετοιμότητας των εκπαιδευτικών στην αναγνώριση και αντιμετώπιση των θεμάτων ψυχικής υγείας καθώς και την κατάρτιση που έχουν σχετικά με τα ζητήματα αυτά. Από τα αποτελέσματα διαφαίνονται και οι αντιλήψεις των δασκάλων για τα εμπόδια που καλούνται να φέρουν εις πέρας όταν έρχονται αντιμέτωποι με παιδιά που έχουν θέματα ψυχικής υγείας. Επίσης σκιαγραφούνται και οι αντιλήψεις που έχουν για την σημαντικότητα του ρόλου τους πάνω σε τέτοια θέματα. Η διάρθρωση της εργασίας μου δομείται σε δυο μέρη. Στο πρώτο μέρος θα πραγματοποιηθεί μια βιβλιογραφική ανασκόπηση για την σημασία της ψυχικής υγείας στα παιδιά και τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν. Θα αναλυθούν τα θέματα που σχετίζονται με την ψυχική υγεία και ο ρόλος των εκπαιδευτικών στην αναγνώριση και αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων. Στο δεύτερο μέρος θα πραγματοποιηθεί μια εμπειρική διερεύνηση για να διαπιστωθούν οι αντιλήψεις των εκπαιδευτικών για τις ανάγκες , τους ρόλους και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στην παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας στα πλαίσια του σχολείου. Θα διευρυνθεί εάν διαθέτουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των παιδιών με θέματα ψυχικής υγείας. Ποια κατά την γνώμη τους αποτελούν τα εμπόδια για την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας για τα παιδιά και σε ποιους τομείς πιθανότατα να χρειάζονται περισσότερη εκπαίδευση και σε ποιο βαθμό θεωρούν ότι είναι στα πλαίσια του σχολείου κάποιοι παράγοντες.