Η αλλαγή στην εκπαίδευση υπό την προοπτική της θεωρίας των κοινωνικών συστημάτων του Ν. Λούμαν - Χατζηκοσμά, Γεωργία Ιφιγένεια (2022)
Στην παρούσα εργασία γίνεται μία προσπάθεια να διερευνηθεί ο τρόπος που εισάγονται οι αλλαγές στην εκπαίδευση θεωρώντας πάντοτε τις εκπαιδευτικές μονάδες ως συγκροτημένα κοινωνικά συστήματα. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιήσαμε το αναγκαίο θεωρητικό πλαίσιο επικεντρώνοντας ιδιαίτερα στις θεωρίες του Ν. Λούμαν περί κοινωνικών συστημάτων. Πρωταρχικό μας μέλημα ήταν να απευθυνθούμε στους/στις διευθυντές/-ντριες σχολικών μονάδων, για να αντλήσουμε στοιχεία με τη μέθοδο της προφορικής συνέντευξης. Κρίναμε απαραίτητο να απευθυνθούμε στους/στις διευθυντές/-ντριες μια που ο ρόλος τους είναι καταλυτικός στις σχολικές μονάδες και επειδή έχουν μία συνολική εικόνα του έργου που επιτελείται στις μανάδες τους. Εστιάσαμε τις ερωτήσεις μας περισσότερο στον τρόπο που εισάγονται οι αλλαγές σε κάθε σχολική μονάδα, ποιες αλλαγές κρίθηκαν αναγκαίες και ποιοι αντέδρασαν στις αλλαγές. Πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα τις έρευνας, μας δίνουν την δυνατότητα να εξάγουμε γενικά συμπεράσματα συμβάλλοντας έτσι στην ανάδειξη της αναγκαιότητας για την εισαγωγή αλλαγών στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.