Παιδιά με συμπτώματα διαταραχής ελλειμματικής προσοχής - υπερκινητικότητας και συμπτώματα διαταραχής αυτιστικού φάσματος στην παιδική λογοτεχνία - Μάρκου, Μαρία (2022)
Η σχέση Λογοτεχνίας και πραγματικότητας αποτελεί ένα βασικό και θεμελιώδες πρόβλημα της Λογοτεχνίας. Το βασικό ερώτημα που καλείται να απαντηθεί μέσα από αυτή την εργασία είναι: Πόσο κοντά ή πόσο μακριά από τη πραγματικότητα κινείται η Λογοτεχνία και πώς συναντιέται η Λογοτεχνία με την πραγματικότητα και ειδικότερα με αυτήν της Eιδικής Αγωγής. Η παρούσα εργασία αναφέρεται σε δύο παιδικά εικονογραφημένα λογοτεχνικά βιβλία, εκ των οποίων το ένα είναι της νεότερης ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας με τίτλο «ο Αυτός» του Πέτρου Πουλάκη και το δεύτερο είναι ένα ξενόγλωσσο βιβλίο της συγγραφέως Deborah M.Moss με τίτλο «Shelley, the hyperactive turtle». Αυτά τα βιβλία αναφέρονται σε ένα κοινωνικό θέμα, το οποίο είναι το πως αισθάνονται τα παιδιά με Διαταραχές Αυτιστικού φάσματος και με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας , αλλά και το πώς αντιμετωπίζονται από το οικογενειακό και κοινωνικό τους περιβάλλον. Η ειδική αγωγή αποτελεί εδώ και χρόνια ένα φλέγον ζήτημα και θέμα πολλών συζητήσεων. Προκαλεί διχασμούς και λίγοι είναι αυτοί που αντιλαμβάνονται το ζήτημα αυτό με την σοβαρότητα που του αρμόζει. Ο περισσότερος κόσμος έχει άγνοια όσον αφορά τις περισσότερες πτυχές αυτού του θέματος και αυτό προκαλεί λάθος αντιλήψεις. Ένας λόγος που θέλησα να ασχοληθώ με αυτό το θέμα ήταν γιατί και εγώ έχω ελλιπής γνώσεις και αυτό με ώθησε να μάθω και να ερευνήσω . Πιο συγκεκριμένα θέλησα να ασχοληθώ με τα συμπτώματα και συναισθήματα των ΄΄ειδικών΄΄ παιδιών και ιδιαίτερα των ατόμων που παρουσιάζουν ΔΑΦ και ΔΕΠ-Υ , τις στάσεις και τις αντιλήψεις του οικογενειακού και κοινωνικού περίγυρου , αλλά και το πως παρουσιάζονται και αποτυπώνονται όλα αυτά μέσα στην Παιδική Λογοτεχνία και πιο συγκεκριμένα στις σελίδες των δύο παιδικών λογοτεχνικών βιβλίων που προαναφέρθηκαν .Όλα αυτά θα τα μελετήσω με μια σχετική βιβλιογραφία σε θεωρητικό επίπεδο και στη συνέχεια σε πρακτικό. Η διάρθρωση της εργασίας έχει ως εξής: Στο πρώτο μέρος θα αναλυθούν σε θεωρητικό επίπεδο οι λέξεις-κλειδιά της συγκεκριμένης εργασίας , οι οποίες είναι η βασική έννοια της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας , η έννοια της Διαταραχής Αυτιστικού Φάσματος και η έννοια της Παιδικής Λογοτεχνίας. Έπειτα θα γίνει μία σύντομη σύνδεση αυτών των τριών εννοιών, δηλαδή το πως απεικονίζεται η ειδική αγωγή σύμφωνα με έρευνες και άρθρα στην Παιδική Λογοτεχνία. Επίσης θα αναλυθεί σε θεωρητικό επίπεδο η στάση του σχολείου καθώς και της πολιτείας. Θα διερευνηθεί δηλαδή αν η πολιτεία διευκολύνει ή δυσχεραίνει τη ζωή αυτών των ατόμων και αν ο θεσμός του σχολείου ενσωματώνει και έχει τη διάθεση να δεχτεί και να εντάξει ισάξια στους κόλπους του αυτά τα ιδιαίτερα παιδιά. Τέλος σε θεωρητικό επίπεδο , πάντα, γίνεται λόγος και για την εικονογράφηση των βιβλίων. Στη συνέχεια θα παρουσιαστούν οι στόχοι της πτυχιακής εργασίας και η μεθοδολογία της έρευνας η οποία ήταν η ποιοτική ανάλυση περιεχομένου. Στο δεύτερο μέρος της πτυχιακής εργασίας θα αναλυθούν οι ίδιοι άξονες που αναλύθηκαν και στο πρώτο μέρος μόνο που αυτή τη φορά η ανάλυση θα λάβει χώρα σε πρακτικά πλαίσια. Θα παρουσιαστούν τα συναισθήματα και τα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι ΄΄ειδικοί΄ ήρωες των ιστοριών μας έτσι όπως τα αναδεικνύει ο συγγραφέας , καθώς και η στάση της οικογένειας, του κοινωνικού περίγυρου και συνομηλίκων των δύο ηρώων. Τέλος, θα παρουσιαστεί η ανάλυση των αποτελεσμάτων καθώς και τα συμπεράσματα που διεξάχθηκαν , έτσι όπως μπόρεσα να τα αντιληφθώ και να τα καταγράψω.