Παιδαγωγικές διαστάσεις του νηπιαγωγικού χώρου: το παράδειγμα των νηπιαγωγείων της Ρόδου - Πέπη, Καλλιόπη Δωροθέα (2022)
Ο τρόπος διαμόρφωσης των χώρων του νηπιαγωγείου και οι συνθήκες που δημιουργούνται από τον τρόπο λειτουργίας του, αποτελούν παράγοντες που διαμορφώνουν τις διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ των νηπίων και μεταξύ των νηπίων με τον/ την εκπαιδευτικό και το στυλ της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Γι’ αυτό τον λόγο ο εσωτερικός και ο εξωτερικός χώρος του νηπιαγωγείου αποτελεί αντικείμενο σοβαρής μελέτης από ψυχοπαιδαγωγούς και αρχιτέκτονες. Επίσης, μεγάλη είναι η σημασία της καλής και προσεγμένης οργάνωσης του νηπιαγωγείου, γιατί αυτή επηρεάζει τη δυνατότητα της σωστής λειτουργίας του, ικανοποιεί τις ανάγκες των παιδιών και καθορίζει την επιτυχία όλων των δραστηριοτήτων που διεξάγονται σε αυτό, καθώς και τη μορφή των εμπειριών που θα αποκτήσουν τα νήπια. Τέλος ιδιαίτερη σημασία, πλέον, έχει αποκτήσει και ο χώρος της αυλής, ο οποίος μπορεί να αξιοποιηθεί με ποικίλους τρόπους, για να συμβάλει σε μια πολύπλευρη και διαθεματική διδασκαλία.