Απόψεις εκπαιδευτικών για τις έμφυλες διαστάσεις της σχολικής βίας - Πατσίδου, Ζωή-Ειρήνη (2022)
Η σχολική βία είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο επηρεάζει τη ζωή εκατομμυρίων παιδιών παγκοσμίως. Τα τελευταία χρόνια, πολλές μελέτες έχουν εστιάσει στο φαινόμενο αυτό με βάση το φύλο, καθώς αποτελεί μια από τις χειρότερες μορφές διακρίσεων. Για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού φαινομένου σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι εκπαιδευτικοί, γι’ αυτό και οι απόψεις τους κρίνονται απαραίτητες. Η παρούσα εργασία εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι εκπαιδευτικοί αντιλαμβάνονται τις έμφυλες διαστάσεις της σχολικής βίας. Δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 100 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δημοτικών σχολείων). Ως μέσο συλλογής των στοιχείων χρησιμοποιήθηκε το ερωτηματολόγιο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, συνήθως τα αγόρια είναι αυτά που εμπλέκονται σε βίαια περιστατικά στο χώρο του σχολείου. Η κυριότερη μορφή βίας που χρησιμοποιούν είναι η σωματική, ενώ τα κορίτσια ασκούν περισσότερο τη λεκτική βία. Όσον αφορά την θυματοποίηση δε παρατηρείται κάποια διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα. Τέλος, οι εκπαιδευτικοί θεωρούν πως το σχολείο συμβάλλει στη διαμόρφωση έμφυλης συμπεριφοράς των παιδιών.