Αντιλήψεις εκπαιδευτικών για την εξ αποστάσεως αξιολόγηση των μαθητών - Γιατρά, Αικατερίνη (2022)
Το τελευταίο ενάμιση χρόνο, η ζωές των ανθρώπων έχουν αλλάξει άρδην, καθώς η εισβολή του ιού COVID-19 επηρέασε την ζωή όλων, από το τέλος του 2019 έως και σήμερα 2021. Εξαιτίας αυτού, η εκπαιδευτική διαδικασία επηρεάστηκε και μαζί της επηρεάστηκε η αξιολόγηση των μαθητών. Η παρούσα μελέτη αφορά τη διερεύνηση των αντιλήψεων των εκπαιδευτικών για την εξ αποστάσεως αξιολόγηση των μαθητών. Προκειμένου να μελετηθεί το συγκεκριμένο θέμα πραγματοποιήθηκε μία ποσοτική έρευνα. Το μεθοδολογικό εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε ήταν το ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο το οποίο απαντήθηκε από 104 εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Από τα ευρήματα της ανάλυσης των ποσοτικών δεδομένων διαπιστώθηκε πως οι εκπαιδευτικοί θεωρούν την αξιολόγηση ύψιστης σημασίας για την εκπαιδευτική διαδικασία παρόλο που φαίνεται να χρησιμοποιούν περισσότερο τις παραδοσιακές πρακτικές αξιολόγησης. Όσον αναφορά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση συμφώνησαν πως είναι σημαντική σε περίπτωση πανδημίας, όπως και ότι δυσκολεύτηκαν να την πραγματοποιήσουν. Έδειξαν δυσκολία ως προς τις νέες μορφές σύγχρονης και ασύγχρονης εξ αποστάσεως αξιολόγησης, καθώς οι οδηγίες και τα μέσα που δόθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας δεν τους βοήθησαν. Τέλος, γίνεται λόγος για την εμπειρία που απέκτησαν οι εκπαιδευτικοί όσο αναφορά την εξ αποστάσεως αξιολόγηση των μαθητών/τριών, στην οποία δήλωσαν μεγάλη δυσκολία στη μεταξύ τους συνεργασία με τους/τις μαθητές/τριες τους. Παρόλα αυτά αυξήθηκε η αυτοπεποίθησή τους στη χρήση των ΤΠΕ.