Περιβάλλοντα εκπαιδευτικού προγραμματισμού για παιδιά προσχολικής ηλικίας και εκπαίδευση εκπαιδευτικών - Γεωργούλη, Ευφροσύνη Ελένη (2022)
Η τεχνολογία εδώ και αρκετά χρόνια έχει εισαχθεί στην ζωή μας κι η χρήση της είναι αναπόφευκτη από όλους και όλες, ανεξαρτήτως ηλικίας. Είναι ευρέως γνωστό όμως, το γεγονός ότι τα παιδιά είναι αυτά που ασχολούνται με την τεχνολογία περισσότερο και η εξοικείωσή τους με αυτήν όλο και αυξάνεται. Κινητά τηλέφωνα, Η/Υ, φορητοί υπολογιστές, tablets, τηλεοράσεις κλπ είναι συσκευές που τα παιδιά μαθαίνουν να χρησιμοποιούν πριν καν μάθουν να διαβάζουν ή/και να γράφουν. Το ενδιαφέρον τους για την τεχνολογία και τα παράγωγά της είναι κάτι που ως εκπαιδευτικοί μπορούμε να εκμεταλλευτούμε. Είναι πολύ εύκολο να κεντρίσουμε την προσοχή των νέων γενικότερα, κι αυτών της νηπιακής ηλικίας ειδικότερα, με την βοήθεια ενός ψηφιακού περιβάλλοντος. Στην παρούσα εργασία αναφερόμαστε σε περιβάλλοντα εκπαιδευτικού προγραμματισμού, τα οποία είναι ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά νηπιακής ηλικίας και η χρήση τους τα βοηθά στην καλύτερη και περαιτέρω κατανόηση των γνωστικών αντικειμένων. Το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι η άγνοια/αμάθεια των εκπαιδευτικών σχετικά με τον χειρισμό και τον σχεδιασμό των εν λόγο λογισμικών και των δραστηριοτήτων αντίστοιχα.