Τα χαρακτηριστικά του αποτελεσματικού εκπαιδευτικού - Μπούτα, Σπυριδούλα-Ειρήνη (2022)
Η συσσώρευση εξελίξεων στην κοινωνία και η τεχνολογική έκρηξη που επικρατεί στις μέρες μας, έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον χώρο της εκπαίδευσης. Τόσο οι σχολικές μονάδες όσο και οι εκπαιδευτικοί, οφείλουν να εναρμονιστούν με αυτές με τις εξελίξεις και να αναπτύξουν νέες στρατηγικές και μεθόδους. Καθώς, τόσο η ποιότητα της μάθησης όσο και η εξέλιξη των μαθητών κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς, είναι αποτέλεσμα του εκπαιδευτικού έργου. Στόχος του εκπαιδευτικού είναι η μετάδοση γνώσεων, δεξιοτήτων και συναισθημάτων που αναπτύσσουν ολόπλευρα των μαθητή, έτσι είναι φανερό πως ο δάσκαλος έχει πρωταρχικό ρόλο στο διδακτικό έργο, για την επιτυχία του έργου όμως ο εκπαιδευτικός πρέπει να έχει αναπτύξει στρατηγικές αλλά και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα οποία βοηθούν στην αποτελεσματικότερη μετάδοση γνώσεων και δεξιοτήτων. Τα χαρακτηριστικά αυτά, διαμορφώνουν το προφίλ του «αποτελεσματικού εκπαιδευτικού» ο οποίος διαφοροποιείται από τον παραδοσιακό ρόλο του δασκάλου. Η παρούσα μελέτη έχει ως στόχο την οριοθέτηση των χαρακτηριστικών του αποτελεσματικού εκπαιδευτικού. Στο πρώτο μέρος της εργασίας αναπτύσσεται το θεωρητικό μέρος, το οποίο αποτελείται από ανάλυση εννοιών που σχετίζονται με το θέμα του εκπαιδευτικού και της αποτελεσματικότητάς του, και στην συνέχεια παρατίθενται τα χαρακτηριστικά που σκιαγραφούν το προφίλ του. Σειρά παίρνει το δεύτερο μέρος της εργασίας με το ερευνητικό μέρος, που εστιάζει στις απόψεις εκπαιδευτικών σχετικά με αυτά τα χαρακτηριστικά. Τέλος, αναπτύσσονται συμπεράσματα με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας.