Η διαθεματική προσέγγιση της μουσικής γνώσης σε δραστηριότητες νηπίων: απόψεις προπτυχιακών φοιτητών για την ενσωμάτωση τους στις διδακτικές πρακτικές τους - Γιαννούκου, Αλίκη; Οικονομίδου, Άννα; Παπάζογλου, Άννα-Μαρία (2022)
Διαχρονικά η Παιδαγωγική Επιστήμη εναγκαλίζεται την σπουδαιότητα του προσανατολισμού της εκπαίδευσης στην μουσική για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του παιδιού. Προς αυτή την κατεύθυνση, κινείται η σύγχρονη εκπαίδευση με πληθώρα δραστηριοτήτων αξιοποιώντας ως βασικό άξονα την μουσική στην προσχολική αγωγή. Συγκεκριμένα, γίνεται μια προσπάθεια προσέγγισης της μουσικής μέσα από το Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών και το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών του Νηπιαγωγείου και της Μουσικής Αγωγής για το Νηπιαγωγείο. Διερευνάται η διαθεματική προσέγγιση της μουσικής στις πρακτικές του/της νηπιαγωγού, ενώ αναπτύσσεται μία επιχειρηματολογία σχετικά με τις μουσικοκινητικές δραστηριότητες και την ετοιμότητα του/της νηπιαγωγού στη σχολική τάξη σχετικά με την προετοιμασία τους και την ένταξη τους στην καθημερινή ρουτίνα των νηπίων. Μέσα από τη μελέτη των Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών για την Ειδική και την Διαπολιτισμική Αγωγή, αντλούμε στοιχεία που ενισχύουν την θέση μας για τα πολλαπλά οφέλη που η διαθεματικότητα εισάγει στις εκπαιδευτικές πρακτικές του/της νηπιαγωγού. Και αυτό γιατί η μουσική είναι αναπόσπαστο μέρος ενός ολοκληρωμένου προγράμματος σπουδών καθώς αποτελεί σημαντικό στοιχείο κάθε κουλτούρας και πολιτισμού, ενώ παρουσιάζεται με πολλαπλές μορφές και εξυπηρετεί διαφορετικές λειτουργίες της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Η βιβλιογραφική εργασία ολοκληρώνεται με τις καταγραφές ερευνητικών αποτελεσμάτων στις οποίες καταγράφονται οι απόψεις προπτυχιακών φοιτητών για την επαγγελματικής τους επάρκεια και τις προσδοκίες τους μέσα από τις πρακτικές ασκήσεις αλλά και την αναγκαιότητα ενσωμάτωσης για την ενσωμάτωση διαθεματικών μουσικών δραστηριοτήτων στις διδακτικές πρακτικές τους.