Οι διαπροσωπικές σχέσεις γονέων και νηπιαγωγών και η συμβολή τους στην αντιμετώπιση προβλημάτων επικοινωνίας στο νηπιαγωγείο - Κουτρουμπή, Ιωάννα (2022)
Η επικοινωνία μεταξύ οικογένειας και νηπιαγωγείου αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την πρόοδο του παιδιού, διότι συμβάλλει θετικά στην ενίσχυση της συναισθηματικής του ασφάλειας. Στην διατριβή αυτή αναπτύσσονται οι διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ γονέων και νηπιαγωγών στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, παρέχονται εννοιολογικές αποσαφηνίσεις και αναλύονται τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της επικοινωνίας, αναλύονται η σημασία και τα πλεονεκτήματα της συνεργασίας γονέων και νηπιαγωγών για τα παιδιά, για τους γονείς, καθώς και για τους νηπιαγωγούς. Επιπρόσθετα, παρουσιάζονται πρακτικά θέματα που αφορούν τις διαπροσωπικές σχέσεις γονέων και νηπιαγωγών, καθώς και παράγοντες που επηρεάζουν τις σχέσεις οικογένειας και νηπιαγωγών. Αναλύονται, επίσης, οι στάσεις και οι συμπεριφορές των γονέων, καθώς και οι πρακτικές των νηπιαγωγών σε σχέση με την εμπλοκή των γονέων στην εκπαιδευτική διαδικασία. Καταγράφονται τα προβλήματα στη συνεργασία μεταξύ γονέων και νηπιαγωγών από τη διεθνή εμπειρία, καθώς και τα χαρακτηριστικά μιας ιδανικής μεταξύ τους σχέσης. Επίσης, αναλύεται η έννοια της επικοινωνίας ως παράγοντας ενδυνάμωσης της συνεργασίας γονέων και νηπιαγωγών, καθώς και οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για ένα καλύτερο πλαίσιο επικοινωνίας και συνεργασίας. Επιπρόσθετα, καταγράφονται οι παράγοντες που δυσχεραίνουν τη γονεϊκή εμπλοκή, καθώς και τα πλεονεκτήματα της γονεϊκής εμπλοκής στην Εκπαιδευτική διαδικασία. Στο πλαίσιο αυτό, αναπτύχθηκε έρευνα με βασικό σκοπό τη διερεύνηση απόψεων Νηπιαγωγών αναφορικά με το υφιστάμενο επικοινωνιακό πλαίσιο νηπιαγωγείου – οικογένειας και των προτάσεών τους για αποτελεσματικότερη επικοινωνία. Για τη συλλογή δεδομένων χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο, το οποίο καταρτίστηκε, διανεμήθηκε και συμπληρώθηκε από Νηπιαγωγούς σε νηπιαγωγεία της Ρόδου και της Καλαμάτας. Με αυτό εξετάζονται απόψεις των Νηπιαγωγών για το υφιστάμενο επίπεδο επικοινωνίας τους με τους γονείς και ο τρόπος με τον οποίο το νηπιαγωγείο ενθαρρύνει ή όχι την ενεργή συμμετοχή των γονέων στην εκπαιδευτική διαδικασία. Από την έρευνα διαπιστώνεται, μεταξύ άλλων, η τάση των γονέων να αναγνωρίζουν ως καθοριστική για την πρόοδο του παιδιού τους την επικοινωνία τους με το νηπιαγωγείο, με κάθε πρόσφορο τρόπο.