Διαδικτυακό σύστημα χαρτογράφησης των ΠΟΠ και ΠΓΕ αγρο-διατροφικών προϊόντων στην Ελλάδα - Χρηστιά, Ηλιάνα (2022)
Η αλλαγή στη νοοτροπία των καταναλωτών τα τελευταία χρόνια, όσον αφορά το ζήτημα της ποιότητας των προϊόντων που αγοράζουν, έχει στρέψει το ενδιαφέρον τους στην αναζήτηση τέτοιων ποιοτικών προϊόντων, τα οποία φέρουν πιστοποιήσεις που αποδεικνύουν αυτή την ποιότητα. Επίσης, ιδιαίτερα δημοφιλή αρχίζουν να γίνονται τα εναλλακτικά αγροδιατροφικά προϊόντα. Αυτά αφορούν κυρίως τα προϊόντα που παράγονται σε συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και συνήθως είναι περιθωριοποιήμενες. Γενικά, έχει επικρατήσει η άποψη, ότι τα παραγώμενα σε αυτές τις περιοχές προϊόντα, είναι ποιοτικά σε σχέση με τα συμβατικά, μαζικά προϊόντα. Βλεπόντας αυτή τη στροφή των καταναλωτών, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέσπισαν πιστοποιήσεις ποιότητας, για αυτά τα προϊόντα. Κάποιες από αυτές, εστιάζουν στην περιοχή προέλευσης των προϊόντων αυτών και είναι πιστοποιήσεις ιδιοτυπίας. Μερικές από αυτές ειναι, τα ΠΟΠ, τα ΠΓΕ, τα ΕΠΙΠ. Η παρούσα εργασία μελετά τη γεωγραφία των προϊόντων ονομασίας προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης στην Ελλάδα, δίνοντας έμφαση στο γεωγραφικό τους χαρακτήρα. Η γεωγραφία αυτή διακρίνεται μέσα από χάρτες που δημιουργήσαμε. Αρχικά, αναλύθηκαν οι έννοιες της ποιότητας, της τοπικότητας και της ιδιοτυπίας και το πως έχουν ενταχθεί στη ζωή των καταναλωτών, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, καθώς και πως οι τελευταίοι τις αντιλαμβάνονται. Στη συνέχεια, αναφέρουμε τις 4 πιστοποιήσεις ιδιοτυπίας, και αναλύουμε τις δύο από αυτές (ΠΟΠ, ΠΓΕ), οι οποίες είναι και το αντικείμενο μελέτης μας, καθώς και τα χαρακτηριστικά τους. Ακόμη, περιγράφουμε τα διαδικτυακά συστήματα χαρτογράφησης, και συγκεκριμένα το Arc GIS Online, μέσω του οποίου δημοσιεύσαμε τα αποτελέσματα μας στο διαδίκτυο. Ύστερα, επεξηγούμε τη μεθοδολογία μας, δηλαδή πως κατασκευάσαμε τους χάρτες μας, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε καθ'όλη τη διάρκεια εκπόνισης της εργασίας. Από τα αποτελέσματα που προέκυψαν, μπορέσαμε να βγάλουμε κάποια γενικά συμπεράσματα για τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ στην Ελλάδα, τα οποία αφορούν τις εκτάσεις που παράγονται τα προϊόντα και που αυτές βρίσκονται, όπως επίσης και πληροφορίες για τα γεωγραφικά-μορφολογικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής.