Συνεταιρισμοί και τοπική ανάπτυξη, η περίπτωση της Σάμου - Μπαξεβάνου, Μελαχροινή-Αγάπη (2022)
Ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα θεωρείται από πολλούς και είναι η κατεξοχήν χώρα του Αγροτουρισμού. Πράγματι, η χώρα μας, με την ιδιάζουσα γεωμορφολογία και τον πολύ-τεμαχισμό της δεν ευνοεί τα μεγάλα σχήματα. Η Πίνδος χωρίζει την ηπειρωτική χώρα, σε ανατολική και δυτική ενώ ο νησιωτικός πολυκερματισμός επιτρέπει «μικρούς θύλακες» που ασφαλώς δεν ευ-νοούν ούτε την γεωργία, ούτε τη βιομηχανία - άλλωστε η χώρα μας δεν είχε, ποτέ, μεγάλη βιομηχανία που να είναι σε θέση να λειτουργεί χωρίς την κρατική προστασία, αλλά ούτε και τον μεγάλο τουρισμό, που έχει για παράδειγμα, η Ισπανία. Αυτή είναι μία σοβαρή παρατήρηση, η οποία ερμηνεύει ικανοποιητικά το είδος και βαθμό ασχολίας.