Ο ρόλος των μεταφορών στην τοπική ανάπτυξη: η επαναλειτουργία του μετρικού σιδηροδρομικού δικτύου στην Μεσσηνία - Νικολαροπούλου, Ηλέκτρα (2022)
Το θέμα της παρούσας πτυχιακής είναι «Ο ρόλος των μεταφορών στην τοπική ανάπτυξη: η επαναλειτουργία του μετρικού δικτύου στην Μεσσηνία». Αρχικά σκοπός είναι να κατανοήσουμε τον ρόλο των μεταφορών στην τοπική ανάπτυξη των κοινωνιών, στην ευμάρεια και πρόοδο των χωρών της Ε.Ε. με πρωτεύων μέσο τον σιδηρόδρομο .Ως δεύτερο θέμα διεισδύει στην πιθανότητα επαναλειτουργίας του μετρικού δικτύου Πελοποννήσου των ΣΠΑΠ.Η δημιουργία ενός συστήματος σιδηροδρομικών μεταφορών το οποίο θα παρέχει υψηλά επίπεδα εξυπηρέτησης προς τους χρήστες του όντας παράλληλα λειτουργικό, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα στο σχεδίασμα των μεταφορών .Ο σιδηρόδρομος αποτελεί φιλικό μέσο μεταφοράς προς το περιβάλλον, συμβάλλει στην ανάπτυξη του διαμεταφορικού έργου ενώ παράλληλα είναι σε θέση να προσφέρει ένα άνετο και ασφαλές ταξίδι στον επιβάτη. Η εργασία χωρίζεται σε 4 κεφάλαια τα οποία ξεκινούν με μια βιβλιογραφική επισκόπηση για τον ρόλο των μεταφορών στην ανάπτυξη ,ακολουθεί μια έρευνα για την τοπική ανάπτυξη και τις μεταφορές στην Ε.Ε. Έπειτα γίνεται μια λεπτομερής διερεύνηση για τον ρόλο και την λειτουργία των Σιδηροδρόμων στην Ελλάδα καθώς και για τα χαρακτηριστικά τους. Και στην συνέχεια γίνεται η μελέτη περίπτωσης του τοπικού σιδηροδρομικού μετρικού δικτύου στην Μεσσηνία. Τέλος υπάρχουν το συμπέρασμα για την υλοποίηση του έργου και το όφελος της ανακατασκευής του.