Οικονομική και πολιτική γεωγραφία των ευρωπαϊκών χωρών της ΝΑ Μεσογείου - Νταλιαπέ, Κωνσταντίνα (2022)
Η ευρύτερη περιοχή του μεσογειακού περιβάλλοντος χαρακτηρίζεται από έντονες αντιπαλότητες τόσο μεταξύ των κρατών που βρίσκονται στο περιβάλλον αυτό όσο και με τα υπόλοιπα κράτη του κόσμου. Χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Τουρκία και οι χώρες της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας, με τις παρεμβάσεις των εξωτερικών πολιτικών δρώντων να γίνονται όλο και εντονότερες ( Ευρωπαϊκή Ένωση, NATO, Ρωσία ). Οικονομικοί, πολιτικοί και στρατιωτικοί παράγοντες ενισχύουν αυτές τις παρεμβάσεις δημιουργώντας ένα ασταθές - μεταβαλλόμενο περιβάλλον στη μεσογειακή περιοχή, ενισχύοντας τις πολιτικές και πολιτιστικές διαφορές μεταξύ των λαών. Το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης του 2008 ήταν η αφορμή για την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τοποθέτησε τις βάσεις για μια σειρά πολιτικών και οικονομικών αλλαγών για το σύνολο της Ευρώπης. Σήμερα βρισκόμαστε σε μια πλήρη ανακατανομή ισχύος, όπου κάθε κράτος προσπαθεί να ενισχύσει τη παρουσία του και την ανταγωνιστικότητα του στο διεθνές περιβάλλον ενώ παράλληλα η Ευρώπη προσπαθεί να επιβληθεί απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ιδιαίτερα μετά την εμφάνιση της κρίσης και των συνεπειών της. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η κατανόηση των γεωπολιτικών χαρακτηριστικών της Μεσογείου και ιδιαίτερα της Ελλάδας και της Κύπρου καθόσον βρίσκονται στο επίκεντρο των διεθνών εξελίξεων και αποτελούν πόλους έλξης διαφόρων πολιτικών συμφερόντων.