Τουρισμός και οικονομική ανάπτυξη: η περίπτωση της Ελλάδας - Nikolaev, Stivan (2022)
Η πτυχιακή αυτή γράφτηκε με σκοπό να ενημερώσει πλήρως τον αναγνώστη για το φαινόμενο του τουρισμού στην Ελλάδα και την οικονομική ανάπτυξη που συνδέεται άμεσα με αυτό. Με τον όρο ''Τουρισμός'' να περιλαμβάνει όλες τις πτυχές και τις εκφάνσεις του τουριστικού φαινομένου και τον όρο ''Ανάπτυξη'' να περιλαμβάνει όχι μόνο την οικονομική ανάπτυξη αλλά και την γενικευμένη ανάπτυξη του τόπου στον οποίο συντελείται τον φαινόμενο. Το διακύβευμα της έρευνας είναι τελικά οι προοπτικές του τουρισμού στην χώρα μας και τα εργαλεία που υπάρχουν για την επίτευξη των στόχων, Πρώτα μελετάω τον τουρισμό τον ορίζω, εξετάζω τα όρια και τις μορφές του, καθώς και τους τομείς που συνδέονται με τον τουρισμό άμεσα ή έμμεσα και τις αλληλεπιδράσεις τους. Μετά μελετάω τα στατιστικά του τουρισμού στην Ελλάδα και την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη. Επέλεξα να χρησιμοποιήσω στοιχεία μέχρι το 2014-15, δηλαδή την χρονιά πριν γίνουν αισθητά τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα του προσφυγικού ζητήματος στην τουριστική βιομηχανία της χώρας. Ακόμα προσθέτω συγκριτικά στοιχεία της περιόδου 2015-17 για να δοθεί μια συνολική εικόνα στον αναγνώστη. Τέλος χρησιμοποιώ την ανάλυση SWOT για να αναδείξω συνοπτικά τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία γύρω από τον τομέα, καθώς και να αναφέρω κάποια άλλα εργαλεία που χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη για την επίτευξη των στόχων. Οι επεξεργασίες της μελέτης έχουν λάβει υπόψη αναλύσεις έγκυρων διεθνών οργανισμών και στηρίζονται στα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, που συγκεντρώνουν ο παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO), η Eurostat, η ΕΛΣΤΑΤ (πρώην ΕΣΥΕ) και η Τράπεζα της Ελλάδος, στα οποία περιλαμβάνονται και τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία για τις αφίξεις από τις διανυκτερεύσεις τουριστών καθώς και για τις εισπράξεις το έτος 2014 και τις αρχές του 2015.