Διερεύνηση μεθόδων χαρτογράφησης της ταχύτητας και της διεύθυνσης ανέμου του μετεωρολογικού σταθμού πανεπιστημίου (Ν. Λέσβου) το διάστημα 2011-2015 - Τρουλλινού, Ειρήνη (2022)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία, έχει ως αντικείμενο μελέτης, το φαινόμενο του ανέμου και πιο συγκεκριμένα την διερεύνηση μεθόδων χαρτογράφησης του ανέμου καθώς και των στοιχείων του, (ταχύτητας και της διεύθυνσης του) για μια συγκεκριμένη περιοχή μελέτης και για κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ειδικότερα, γίνεται αναφορά, στον Αυτόματο Τηλεμετρικό Μετεωρολογικό Σταθμό (Α.Τ.ΜΟ.Σ.) του Πανεπιστημίου Αιγαίου της νήσου Λέσβου, για το χρονικό διάστημα από το 2011 έως το 2015. Πριν την έναρξη των διαδικασιών οπτικοποίησης του ανέμου με την μορφή των θεματικών χαρτών, πραγματοποιήθηκε μια έρευνα και μια αναζήτηση των απαραίτητων πληροφοριών που σχετίζονται άμεσα με τον άνεμο, όπως είναι οι βιβλιογραφικές πληροφορίες που είναι απαραίτητες προκειμένου να γίνει στη συνέχεια η επεξεργασία των δεδομένων μας. Τέτοιες πληροφορίες είναι τα χαρακτηριστικά του ανέμου, οι μονάδες μέτρησής του καθώς και ο τρόπος υπολογισμού αυτών, τα στοιχεία που τον αποτελούν, τα είδη ανέμου που υπάρχουν καθώς και το που συναντώνται, η συσχέτιση του με την επιστήμη της Χαρτογραφίας και της Μετεωρολογίας, η ιστορική εξέλιξη του φαινομένου καθώς και η παρουσίαση παραδειγμάτων απεικόνισης ανεμολογικών χαρτών. Στην συνέχεια, και αφού αναλύθηκαν όλα τα παραπάνω, ξεκίνησε η επεξεργασία των δεδομένων, με την δημιουργία διαφόρων διαγραμμάτων και ροδογραμμάτων, και η ανάλυση των μεταβλητών του ανέμου. Έπειτα, διερευνήθηκαν οι χαρτογραφικές μέθοδοι οπτικοποίησης των δεδομένων και η επιλογή του αριθμού κλάσεων που θα κατηγοριοποιηθούν τα συγκεκριμένα μετεωρολογικά δεδομένα. Στην συνέχεια, αποδείχθηκε ότι δεν είναι εφικτό να χρησιμοποιηθεί καμία από τις χαρτογραφικές μεθόδους κατηγοριοποίησης της ποσοτικής μεταβλητής της μέγιστης ταχύτητας ανέμου εξαιτίας της μορφής των δεδομένων. Αυτό συνέβη καθώς οι τιμές των δεδομένων είναι αρκετά κοντά μεταξύ τους και έχουν ελάχιστες έως και μηδαμινές διαφορές κατά μέσο όρο, οπότε και κρίθηκε ποιο σωστό να χρησιμοποιηθεί η Κλίμακα Μποφόρ ως μέσο κατηγοριοποίησης. Με την χρήση της Κλίμακας Μποφόρ, λύθηκε και το θέμα των κατηγοριών-κλάσεων, αφού η Κλίμακα Μποφόρ αποτελείται από 13 κατηγορίες, όπου σε κάθε κατηγορία αντιστοιχεί και συγκεκριμένο εύρος τιμών ταχύτητας ανέμου. Η επόμενη διαδικασία που ακολουθήθηκε, ήταν η επιλογή του συμβόλου οπτικοποίησης της μεταβλητής ταχύτητας ανέμου, όπου αποφασίστηκε να επιλεγεί ένα καθαρά μετεωρολογικό, τελικά, σημειακό μετεωρολογικό σύμβολο (μοιάζει με κλειδί) και ακολούθησε η δημιουργία των θεματικών χαρτών. Με την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των δεδομένων, με την χρήση των διαγραμμάτων, των ροδογραμμάτων και των θεματικών χαρτών, ξεκίνησε σιγά σιγά η ερμηνεία των αποτελεσμάτων, καθώς επίσης και η παρουσίαση των συμπερασμάτων, των παρατηρήσεων, των δυσκολιών και των προτάσεων που προέκυψαν κατά την διάρκεια εκπόνησης της πτυχιακής. Από την προσπάθεια διερεύνησης της οπτικοποίησης του ανέμου, τα συμπεράσματα μεταξύ των αποτελεσμάτων που προέκυψαν, ήταν ότι η οπτικοποίηση ενός φαινομένου και ειδικότερα του ανέμου με την χρήση θεματικών χαρτών, μας βοηθάει και μας δίνει άμεσα πληροφορίες σχετικά με την συμπεριφορά του φαινομένου στον χώρο σε ένα σημείο, στην εξέλιξή του, στις ιδιαιτερότητες που μπορεί να εμφανίσει καθώς και μια συνολική εικόνα του φαινομένου στον χρόνο. Μεταξύ των αποτελεσμάτων, στο πρακτικό κομμάτι, παρουσιάζεται μια περιγραφή της εικόνας των στοιχείων του ανέμου(ένταση, διεύθυνση και τις ριπές του) σε διαφορετικές χρονικές περιόδους μελέτης, και σημαντική πληροφορία είναι ότι ο επικρατέστερος άνεμος που έχει καταγραφεί και πνέει στον σταθμό του Πανεπιστημίου κατά την διάρκεια των ετών από το 2011 έως το 2015, είναι Βόρειο-Βόρειο-Ανατολικής διεύθυνσης (ΒΒΑ) και ο μέσος όρος έντασής του κυμαίνεται στα 4,1m/s.