Διεθνής έρευνα σχετικά με τις αντιλήψεις των καταναλωτών για την επαναχρησιμοποίηση των λυμάτων στη γεωργία - Τριανταφύλλου, Ευθυμία (2022)
Μια από τις σημαντικότερες δραστηριότητες του ανθρώπου η οποία επηρεάζει την ποιότητα ζωής του, αλλά τον θέτει και σε θέση να χειρίζεται την σημαντικότερη δύναμη του πλανήτη, την παραγωγή τροφής, είναι η γεωργία. Η γεωργία είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής νερού: 70% του νερού σε παγκόσμιο επίπεδο και πάνω από 80% στις περισσότερες Μεσογειακές χώρες καταναλώνεται στη γεωργία (Χατζουλάκης et. al., 2007). Τις τελευταίες δεκαετίες, λόγω των κλιματικών και περιβαλλοντικών αλλαγών, έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον για χρήση νέων μεθόδων λίπανσης και άρδευσης των γεωργικών εκτάσεων με πιο φιλικές προς το περιβάλλον τακτικές. Ένας από αυτούς είναι και η επαναχρησιμοποίηση των αστικών λυμάτων. Τα αστικά απόβλητα αντί να διατεθούν σε υδάτινους αποδέκτες επεξεργάζονται και μπορούν να αξιοποιηθούν για την εξοικονόμηση νερού (άρδευση) αλλά και για την οικονομία στην εφαρμογή λιπασμάτων (Pettygrave et. al., 1984). Τα συστήματα αποχέτευσης με βάση τον διαχωρισμό των πηγών και την αξιοποίηση των ανθρώπινων ούρων μπορούν να βελτιώσουν την περιβαλλοντική βιωσιμότητα της διαχείρισης των λυμάτων. Ωστόσο, η κοινωνική βιωσιμότητα των νέων πρακτικών υγιεινής με προσανατολισμό στους πόρους δεν έχει αξιολογηθεί συστηματικά. Αντιμετωπίζουμε αυτό το κενό παρουσιάζοντας τα ευρήματα της παρακάτω έρευνας η οποία έκανε μια καταγραφή των αντιλήψεων και των στάσεων 150 φοιτητών και προσωπικού του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην Μυτιλήνη, σχετικά με την επαναχρησιμοποίηση των λυμάτων στη γεωργία. Η έρευνα έχει διεθνή χαρακτήρα και έχει ξεκινήσει από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Σουηδίας του τμήματος Γεωπονικών Επιστημών και έχει διανεμηθεί σε φοιτητές και προσωπικό 15 διεθνών Πανεπιστημίων. Στο πρώτο μέρος της εργασίας γίνεται μια εισαγωγή στην επαναχρησιμοποίηση των αστικών λυμάτων στη γεωργία ως μέσω λίπανσης των εδαφών, και χαρακτηριστικά τους. Επίσης γίνεται μια αναφορά στις διαδικασίες επεξεργασίας των λυμάτων από τις ανάλογες εγκαταστάσεις και της νομοθεσίας η οποία ισχύει στην Ελλάδα, η επαναχρησιμοποίηση των λυμάτων στο κόσμο αλλά και η χρήση της ουρίας ως λίπασμα. Στη συνέχεια θα γίνει αναφορά στις μεθόδους και τα δεδομένα της έρευνας και τα αποτελέσματα αυτής, και τέλος τα συμπεράσματα τα οποία εκλάβαμε από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων και τις τάσεις τις οποίες μπορούμε να διακρίνουμε.