Ανθικές παροχές για ανθικούς επισκέπτες σε Μεσογειακά συστήματα - Μερκούρη, Σοφία (2022)
Στόχος της παρούσας εργασίας είναι η εκτίμηση και η αξιολόγηση των ανθικών παροχών, δηλ. του νέκταρος και της γύρης, σε μια φυσική φρυγανική βιοκοινότητα στο νησί της Λέσβου. Για τον σκοπό αυτό, πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες σε 40 είδη εντομόφιλων φυτών, τα οποία ανθίζουν την άνοιξη και νωρίς το καλοκαίρι στην περιοχή μελέτης. Τα αποτελέσματα της εργασίας (α) καταδεικνύουν τα κυριότερα είδη για την παραγωγή νέκταρος ή γύρης, (β) αποκαλύπτουν μία θετική συσχέτιση μεταξύ της ποσότητας γύρης και νέκταρος στα φυτά της βιοκοινότητας, και (γ) επιβεβαιώνουν ότι τα φυλογενετικά συγγενή είδη παρουσιάζουν παρόμοια επίπεδα παραγωγής ανθικών παροχών. Τέλος, αποκαλύπτεται το πρότυπο χρονικής και χωρικής κατανομής του νέκταρος και της γύρης σε αυτόν τον τύπο βλάστησης. Δεδομένων των απειλών που δέχεται η βιοποικιλότητα στα μεσογειακά οικοσυστήματα, η εκτίμηση των ανθικών παροχών σε επίπεδο οικοσυστήματος μας αποκαλύπτει το υπάρχον δυναμικό της βλάστησης για την υποστήριξη των άγριων επικονιαστών, όπως και του μελισσοκομικού δυναμικού της περιοχής. Τέλος, η παραχθείσα γνώση μπορεί να αποτελέσει βάση για μελλοντική συστηματική παρακολούθηση των ανθικών παροχών σε επίπεδο τοπίου.