Μακρο-περιφερειακή γεωγραφία και ανάπτυξη στα "αφανή νησιά": μεθοδολογικό πλαίσιο και εμπειρική ανάλυση για τις σύγχρονες "χαμένες ατλαντίδες" - Μπάμη, Λήδα - Ιωάννα (2022)
Υπάρχουν περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο που παραμένουν αφανείς πάνω στον χάρτη, σε έναν χάρτη που εμείς οι ίδιοι έχουμε κατασκευάσει και θεωρούμε αληθινή και αποδεχτή μόνο την εικόνα που αποτυπώνεται σε αυτόν, ως την μοναδική και σωστή εικόνα του κόσμου μας. Υπάρχουν λοιπόν χάρτες, που παρουσιάζουν τον κόσμο μας με διαφορετικούς τρόπους από ότι έχουμε συνηθίσει, ανάλογα στο τι θέλουμε να δώσουμε έμφαση άλλα και πληροφορία στην εκάστοτε περίπτωση. Έτσι, υπάρχουν ολόκληρες περιοχές οι οποίες παραμένουν αόρατες πάνω στους χάρτες , ολόκληρα νησιά είτε νησιωτικά ή εξαρτημένα κράτη ( πχ κτίσεις Μ. Βρετανίας) τα οποία εμφανίζονται ως τελείες ή ακόμα δεν υφίστανται- αποτυπώνονται πάνω στον χάρτη. Μερικοί από τους λόγους που μπορεί να συμβαίνει το παραπάνω φαινόμενο είναι: • Η απομόνωση των νησιών, το γεγονός αυτό δικαιολογείται αν αναλογιστούμε ότι πολλά από τα νησιά που υπάρχουν , κυρίως με μικρή έκταση, είναι δυσπρόσιτα εξαιτίας της απόστασης (πραγματικής ή/και εικονικής) αλλά και λόγω διάφορων φυσικό-γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων που έχουν (κ.α. χαρακτηριστικών). • Τα εγκαταλελειμμένα νησιά, τα οποία εγκαταλείφθηκαν για λόγους πολίτικους, οικονομικούς, περιβαλλοντικούς, δημογραφικούς αλλά και άλλους λόγους. • Νησιά τα οποία για διάφορους λόγους όπως ιστορικούς, πολιτισμικούς, γεωγραφικούς αλλά και συναισθηματικούς παράγοντες παραμένουν “αόρατα- φανταστικά προς την παγκόσμια οπτική ματιά”. Η εργασία λοιπόν, μελετά τα κριτήρια και τις ιδιαιτερότητες που σχετίζονται με τον εντοπισμό αλλά και με την θεωρία της πολιτικής, πολιτιστικής, οικονομικής, περιβαλλοντικής και ιστορικής προσέγγισης των “αόρατων νησιών” πάνω στον χάρτη. Αρχικά, στο πρώτο κεφάλαιο ( Κεφάλαιο 1) θα γίνει μια προσέγγιση σε ορισμένες εισαγωγικές έννοιες, όπως στον ορισμό των “αφανών νησιών”,του νησιού, της νησιωτικότητας, της απομόνωσης (χωρική και κοινωνική διάσταση) κ.α. , δηλαδή χαρακτηριστικών που σχετίζονται με τα νησιά που βρίσκονται “εκτός του χάρτη” και πως αυτά τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά σχετίζονται με την επιστήμη της Γεωγραφίας. Στην συνέχεια, θα ακολουθήσει μια ανάλυση σε νησιά τα οποία επιλέχθηκαν με βάση κάποιων ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους , καθιστώντας τα δύσκολα να εντοπιστούν στον χάρτη. Έτσι,το πρώτο κεφάλαιο θα ολοκληρωθεί με σύντομες παρατηρήσεις τόσο για την φυσικό-γεωγραφική όσο και για την ανθρωπογεωγραφική και ιστορική διάσταση των νησιών, δίνοντας ταυτόχρονα πληροφορίες για τις ιδιομορφίες τους. Στο δεύτερο κεφάλαιο ( Κεφάλαιο 2), θα πραγματοποιηθεί μια βιβλιογραφική έρευνα με σκοπό να οριστεί το θεωρητικό πλαίσιο για τα νησιά τα οποία είναι “αφανή” πάνω στους χάρτες, με αναφορές σε μελέτες, επιστημονικά άρθρα και βιβλία τα οποία ασχολούνται με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Έπειτα, θα πραγματοποιηθεί μια περαιτέρω ανάλυση των φυσικό-γεωγραφικών, ανθρωπογενών, ιστορικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών των νησιών που είχαν προαναφερθεί στο προηγούμενο κεφάλαιο. Ακόμη, σε αυτό το κεφάλαιο θα προστεθούν και δικοί μου στοχασμοί- ιδέες για τους λόγους τους οποίους τα νησιά αυτά, βρίσκονται “κρυμμένα” στον χάρτη. Πηγαίνοντας στο τρίτο κεφάλαιο (Κεφάλαιο 3), παρουσιάζονται και μελετώνται παραδείγματα τέτοιων νησιών , από το που βρίσκονται μέχρι και τους λόγους που τα έκαναν “νησιά φαντάσματα”, αλλά και τον τυχόν ρολό τους στον υπόλοιπο κόσμο . Στο τέταρτο κεφάλαιο ( Κεφάλαιο 4), πραγματοποιείται μια έρευνα για αντίστοιχα νησιά στον ελληνικό χώρο, λαμβάνοντας υπόψιν όμως αρχικά την διαφορετική κλίμακα ( μικρό μέγεθος Ελλάδας), την ιδιαίτερη φυσικό-γεωγραφική φύση της Ελλάδας ( νησιωτική χώρα, με πολυάριθμα μικρά νησιά και νησίδες), αλλά και τα πολιτιστικά, ιστορικά, πληθυσμιακά και οικονομικά χαρακτηριστικά της. Τέλος, το πέμπτο κεφάλαιο (Κεφάλαιο 5) αποτελεί μια συμπερασματική-κριτική ενότητα, στην οποία αναφέρονται τα συμπεράσματα που εξάγουμε για τα νησιά ,ανάλογα με την μακροπεριφέρεια στην οποία ανήκουν αλλά και τα κοινά χαρακτηριστικά και τις διαφορές που συναντάμε ανάμεσα στις τυπολογίες των νησιών με την βοήθεια της επιστήμης της Γεωγραφίας.