Κοινωνική κατασκευή των μεταδεδομένων της αρχαίας Μεσσήνης - Μπάλλα, Παρασκευή (2022)
Η παρούσα μελέτη διεξήχθη στα πλαίσια της ολοκλήρωσης του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών στο τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τίτλο «κοινωνική κατασκευή των μεταδεδομένων της αρχαίας Μεσσήνης.». Η πτυχιακή εργασία πραγματοποιήθηκε μέσα από μία σειρά ερευνών ώστε να παρουσιαστούν τα συμπεράσματα και οι τυχόν προβληματισμοί όσον αφορά τους αρχαιολογικούς χώρους και την οικειοποίησή τους στους πολίτες .Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται παγκοσμίως μία συντονισμένη προσπάθεια για την αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων. Με την αλλαγή των κοινωνικοπολιτικών συνθηκών και την άνοδο του βιοτικού και μορφωτικού επιπέδου έχει καταστεί κατανοητό ότι η επιστροφή στο παρελθόν και η καλύτερη γνώση της ιστορίας μπορεί να αποβεί ευεργετική για το μέλλον του σύγχρονου ανθρώπου. Ο άνθρωπος του 21ου αιώνα επιθυμεί να έρθει σε επαφή με την ιστορία του και να ξεφύγει έστω και λίγο από τη σκληρή πραγματικότητα, η οποία του επιβάλλει έναν αλλοτριωτικό τρόπο ζωής σε σχέση με τον εαυτό του, το φυσικό περιβάλλον και τον συνάνθρωπό του. Αποτέλεσμα της παραπάνω επιθυμίας του για διαφυγή από την καθημερινότητα είναι και η αύξηση της επισκεψιμότητας των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων.Ως αντικείμενο περίπτωσης επιλέχθηκε η αρχαία Μεσσήνη , καθώς θεωρούμε πως πρόκειται για ένα σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο που μπορεί να προσφέρει πολλά στους επισκέπτες του μέσω της ανάδειξής του. Μέσα από αυτήν την έρευνα κατανόησα την έννοια των μεταδεδομένων , καθώς και τον συνδυασμό αυτών και των αρχαιολογικών χώρων.