Διαχρονική εξέλιξη των χρήσεων γης στην Ευρύτερη Αστική Ζώνη (ΕΑΖ) της Θεσσαλονίκης - Στασινός, Νικόλαος; Stasinos, Nikolaos (2022)
Αντικείμενο της παρούσας πτυχιακής αποτελεί η εξέλιξη των χρήσεων γης στην ΕΑΖ της Θεσσαλονίκης. Είναι βέβαιο, ότι τόσο ο χωρικός σχεδιασμός όσο και η διαμόρφωση των χρήσεων γης, δεν είναι κάτι εύκολο. Αντίθετα, είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα, καθώς έχει αντίκτυπο στην κοινωνία, με αποτέλεσμα την έντονη επίδραση στη ζωή των κατοίκων, στην οικονομία αλλά και στο φυσικό/περιαστικό περιβάλλον, της πόλης. Η έρευνα εστιάζει σε χωρικά δεδομένα, του ευρωπαϊκού προγράμματος Urban Atlas, με σκοπό την ανάλυση τους, στην ΕΑΖ της Θεσσαλονίκης, για τις χρονολογίες του 2006 και του 2012. Το Urban Atlas παρέχει δεδομένα χρήσεων γης, για όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων. Στόχος της εργασίας είναι η ποσοτικοποίηση των μετρικών του τοπίου, για την διερεύνηση της εξέλιξης των χρήσεων γης. Η μέθοδος της ποσοτικοποίησης βασίστηκε στα μετρικά τοπίου που εισήγαγε ο McGarigal. Για την κατανόηση της μεθόδου των μετρικών τοπίου, οριοθετήθηκε ένα δείγμα από την περιοχή μελέτης. Τα τελικά αποτελέσματα αφορούν τα στατιστικά που εξήχθησαν για την ΕΑΖ της Θεσσαλονίκης. Η έκδοση των αποτελεσμάτων έγινε με την βοήθεια των προγραμμάτων Quantum GIS και FRAGSTATS. Προσδιορίζεται επίσης, η σημασία των ορίων της ΕΑΖ σε σχέση με τα διοικητικά όρια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τέλος, διευκρινίζεται η χρησιμότητα των δεικτών, α) στη κατανόηση της διάχυσης και ανάπτυξης του αστικού χώρου της ΕΑΖ, β) στις επιπτώσεις αυτών στο τοπίο, και γ) στον χαρακτήρα της πόλης της Θεσσαλονίκης που δημιουργείται.