Η ρητορική του φόβου και του μίσους απέναντι στις πρακτικές αλληλεγγύης: το παράδειγμα των προσφυγικών ροών στη Λέσβο από το 2015 στο 2018 - Σπάσος, Στέργιος (2022)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία αφορά τη μελέτη της αντιμετώπισης των ανθρώπων που χρειάζονται αλληλεγγύη από αυτούς που “τρέφουν” φόβο και μίσος προς κάθε τι ξένο. Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκε το παράδειγμα των προσφυγικών ροών στη Λέσβο την χρονολογική περίοδο 2015-2018. Στόχος της εργασίας είναι να εξεταστεί ο τρόπος που αντιμετωπίστηκαν οι πρόσφυγες από την τοπική κοινωνία όταν ήρθαν στη Λέσβο, την επιρροή που άσκησαν πάνω στους κατοίκους του νησιού τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όσον αφορά τις προσφυγικές ροές κατά τη χρονολογική περίοδο 2015-2018 και ποια είναι η συμπεριφορά των κατοίκων σήμερα προς τους πρόσφυγες. Στην εργασία αναλύεται η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για την πραγματοποίηση της έρευνας καθώς και η αποδελτίωση των άρθρων του ηλεκτρονικού και μη Τύπου κατά την περίοδο 2015-2018. Επιπλέον, αναπτύσσονται οι κεντρικές ιδέες που ασχολούμαστε στην εργασία και τον ρόλο του τύπου στη διαμόρφωση της έρευνας. Έπειτα αναλύονται οι ορισμοί του «πρόσφυγα», του «μετανάστη» και της «μετανάστευσης» και χρονολογικά το μεταναστευτικό φαινόμενο στη Μυτιλήνη και οι θέσεις των δρώντων. Στη συνέχεια, γίνεται ποιοτική και ποσοτική ανάλυση της αποδελτίωσης, των ερωτηματολογίων. Στο τέλος της εργασίας περιλαμβάνονται τα αποτελέσματα που έχουμε από την έρευνα, τα συμπεράσματά μας, ενώ στο τέλος της εργασίας υπάρχουν παραρτήματα με το ερωτηματολόγιο, τις ερωτήσεις των συνεντεύξεων και τις ερωτήσεις που πραγματοποιήθηκαν.