Οικονομική κρίση και ανάπτυξη, το παράδειγμα της Ελλάδας - Ρούτουλα, Ηλιάνα (2022)
Η πτυχιακή αυτή εργασία γράφτηκε με σκοπό να ενημερώσει τον αναγνώστη με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που διέπουν την Ελληνική οικονομία κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης καθώς και να μιλήσει για την ανάπτυξη, την ανθεκτικότητα των περιφερειών και τους βασικούς τομείς της Ελληνικής οικονομίας. Με τον όρο ανάπτυξη εννοώ όχι μόνο την ανάπτυξη σε αριθμούς αλλά αναφέρομαι και στην γενικευμένη ευημερία στα σημεία όπου συντελείται αυτή. Το διακύβευμα της έρευνάς μου εστιάζει στο αν τελικά έχει προοπτικές η Ελλάδα να περάσει από την περίοδο της κρίσης σε μία περίοδο θετικής οικονομίας και πραγματικής ευημερίας της πλειοψηφίας των πολιτών της. Θα εξετάσω ακόμα αν τα παραδείγματα των ανθεκτικών περιφερειών μπορούν να γενικευθούν και να αναπαραχθούν στο σύνολο της χώρας. Πρώτα θα μιλήσω για την διάρθρωση και τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη της Ελληνικής οικονομίας, θα κάνω μία ανασκόπηση των βασικών τομέων καθώς και των περιφερειακών πολιτικών ανισότητας. Έπειτα, θα αναλύσω τις δομές της ΕΕ, τις οικονομικές πολιτικές της και την σύνδεση της με την Ελληνική οικονομία. Αργότερα, θα παρουσιάσω οικονομικά διαχρονικά στοιχεία της Ελλάδας και τις ανθεκτικές περιφέρειες της. Επίσης, θα μιλήσω για περιφερειακή ανάπτυξη και τέλος θα καταγράψω τα συμπεράσματα θα προτείνω λύσεις και θα κάνω ανάλυση συγκριτικών πλεονεκτημάτων. Εργαλείο μου για αυτό θα αποτελέσει η ανάλυση SWOT και οι κύριες πηγές για τα στοιχεία που θα παρουσιάσω θα είναι η ΕΛΣΤΑΤ η EUROSTAT και άλλες.